Muurisolatie kosten

Is je energierekening hoog? Komt er koude lucht door je muren? Dan is muurisolatie de oplossing! In deze blog bespreken we alles over de kosten van muurisolatie, zodat je een goede beslissing kunt nemen.

Waarom muurisolatie?

Muurisolatie richt zich op het isoleren van de buitenmuren van je huis. Het is meer dan een simpele upgrade voor je woning: het brengt allerlei voordelen met zich mee voor jou en je huis.

Bespaar op je energierekening

Met muurisolatie kun je tot wel 30% besparen op je energiekosten. Door isolatiematerialen in je muren te plaatsen, blijft de warmte beter binnen en hoef je minder te stoken.

Verhoog je wooncomfort

Met muurisolatie voelt je huis comfortabeler aan. Het zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en elimineert koudebruggen, waardoor je minder last hebt van koude voeten. Je kunt hierdoor ook een lagere thermostaattemperatuur gebruiken.

Verminder geluidsoverlast

Muurisolatie helpt om geluid van buitenaf te verminderen, waardoor je een rustigere leefomgeving hebt. Isolatiematerialen absorberen geluidsgolven en verminderen de geluidsniveaus gemiddeld met wel 10 decibel.

Verhoog de waarde van je woning

Goede isolatie maakt je woning energiezuiniger en comfortabeler, wat de waarde ervan verhoogt. Woningen met een goed energielabel (A t/m C) zijn meer waard dan woningen met een slecht energielabel (E t/m G).

Wat zijn de kosten van muurisolatie?

De prijs van muurisolatie hangt af van verschillende factoren, zoals het materiaal dat je kiest en hoe groot je huis is. Gemiddeld kost het ergens tussen de €15 en €130 per vierkante meter. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die de prijs van muurisolatie bepalen.

Soort huis

Over het algemeen geldt: hoe groter de woning, hoe hoger de kosten. Dit komt doordat er meer vierkante meters zijn die geïsoleerd moeten worden, waardoor zowel de kosten voor het materiaal als het vakmanschap stijgen.

De leeftijd van je huis speelt ook een rol, omdat het isoleren van bestaande muren (na-isolatie) over het algemeen duurder is dan het isoleren tijdens de bouw.

Isolatiemateriaal

De keuze van isolatiemateriaal beïnvloedt ook de kosten. Sommige materialen zijn goedkoper dan andere. Bijvoorbeeld, glaswol is vaak goedkoper dan PIR-isolatie. Maar materialen met een hogere isolatiewaarde kunnen op lange termijn meer geld besparen op energiekosten.

Vakmanschap

Als je ervoor kiest om zelf te isoleren, bespaar je geld op arbeidskosten. Maar als je niet veel ervaring hebt met isolatiewerk, kan het zijn dat je niet het beste resultaat krijgt. Daarom kiezen veel mensen ervoor om een professional in te huren.

Hoewel dit duurder is, kan het zorgen voor een betere installatie en gemoedsrust. Er zijn ook subsidies beschikbaar voor het inhuren van een professional, dus het is de moeite waard om dit te onderzoeken.

Soort muur

De kosten van muurisolatie kunnen ook wisselen afhankelijk van het type muur dat geïsoleerd moet worden. Gevelisolatie is bijvoorbeeld duurder dan spouwmuurisolatie vanwege de complexiteit van het proces en het gebruik van speciale isolatiematerialen.

Scheidingswandisolatie of voorzetwandisolatie zitten er vaak tussenin qua kosten.

Ben je benieuwd naar hoe muurisolatie verschilt van wandisolatie? Lees dan meer over het verschil tussen wand- en muurisolatie.

Soorten muurisolatie en kosten

Laten we eens kijken naar de verschillende soorten muurisolatie en de bijbehorende kosten.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een populaire en betaalbare optie. Gemiddeld kost het tussen de €15 en €30 per vierkante meter, inclusief btw en installatie.

Bij spouwmuurisolatie wordt isolatiemateriaal in de opening tussen de binnen- en buitenmuur gespoten. Dit is een efficiënte manier om warmteverlies te verminderen en de energierekening te verlagen. Het is ook relatief makkelijk te installeren en kan in veel gevallen zelfs binnen één dag worden voltooid.

Voorzetwandisolatie

Voorzetwandisolatie is een andere optie, waarbij isolatiemateriaal aan de binnenkant van de buitenmuur wordt geplaatst. Het kost gemiddeld tussen de €30 en €40 per vierkante meter, inclusief btw en installatie.

Deze methode zorgt voor een goede thermische isolatie wat ook geluidsisolerende eigenschappen biedt. Het installeren van voorzetwandisolatie kan wel meer tijd en arbeid vragen in vergelijking met spouwmuurisolatie.

Gevelisolatie

Gevelisolatie is een meer ingrijpende, maar effectieve manier om je huis te isoleren. De kosten voor gevelisolatie liggen gemiddeld tussen de €100 en €150 per vierkante meter, inclusief btw en installatie.

Bij gevelisolatie wordt isolatiemateriaal aan de buitenkant van de gevel aangebracht, wat zorgt voor een verbeterde thermische isolatie en uitstraling van je huis. Deze methode vraagt wel meer vakmanschap en is daarom duurder dan andere vormen van muurisolatie.

Scheidingswandisolatie

Scheidingswandisolatie wordt gebruikt om binnenmuren te isoleren, wat helpt om geluidsoverlast tussen kamers te verminderen. De kosten zitten meestal tussen de €40 en €80 per vierkante meter, inclusief btw en installatie.

Het isoleren van scheidingswanden zorgt voor een rustigere en comfortabelere woonomgeving. De exacte kosten hangen af van het isolatiemateriaal en hoe goed je wilt isoleren.

Gemiddelde muurisolatie kosten per m²

Hieronder vind je een handig overzicht van de gemiddelde kosten per vierkante meter voor verschillende soorten muurisolatie.

Isolatiemethode Prijs per m²
Gevelisolatie € 100 - € 150
Scheidingswandisolatie € 40 - € 80
Voorzetwandisolatie € 30 - € 40
Spouwmuurisolatie € 15 - € 30

Subsidie en btw-verlaging

De overheid stimuleert muurisolatie met subsidies en een verlaagd btw-tarief: slechts 9% btw op de arbeidskosten van muurisolatie (in plaats van 21%). Hierdoor betaal je minder voor jouw comfortabele en energiezuinige woning. Wil je in aanmerking komen voor subsidie en verlaagd btw-tarief? Laat dan de werkzaamheden uitvoeren door een erkend isolatiebedrijf.

Tip: controleer of het isolatiebedrijf is aangesloten bij een erkenningsregeling, zoals KOMO of Bouwgarant.

Wat bespaar je met muurisolatie?

Muurisolatie is een waardevolle investering in je huis. Het zorgt niet alleen voor een comfortabelere leefomgeving, maar ook voor een flinke besparing op je energiekosten.

De exacte besparing hangt af van een aantal factoren, zoals:

  • Het type muurisolatie: spouwmuurisolatie is doorgaans het goedkoopst en kan je tot 30% op je energiekosten besparen. Gevelisolatie is duurder, maar kan je tot 50% besparen.
  • De oppervlakte van de muren: hoe groter de oppervlakte, hoe meer je kunt besparen.
  • De huidige isolatiewaarde van je woning: hoe slechter de isolatie, hoe meer je kunt besparen.
  • De energieprijzen: de besparing is hoger bij hogere energieprijzen.

 Een gemiddelde woning met spouwmuurisolatie kan jaarlijks € 300 tot € 600 besparen op de energiekosten. Bij gevelisolatie kan de besparing oplopen tot € 1000 per jaar.

Tips om te besparen op muurisolatie kosten

Hier zijn wat tips om te besparen op de kosten van muurisolatie.

  • Kies voor een erkend vakman: ga voor een professional die gecertificeerd is en goede garanties biedt. Zo weet je zeker dat het werk goed wordt uitgevoerd en je geen problemen zult hebben in de toekomst.
  • Kies om zelf te isoleren: als je handig bent en wat kennis hebt van isolatiewerk, kun je ervoor kiezen om zelf de isolatie aan te brengen.

Betaalbare muurisolatie van Goedkoopisolatiemateriaal.nl

Als je op zoek bent naar betaalbare isolatiematerialen van hoge kwaliteit, kun je terecht bij Goedkoopisolatiemateriaal.nl! We bieden een breed assortiment aan isolatieproducten van topkwaliteit tegen scherpe prijzen, met snelle levering door heel Nederland. Wil je weten wat de beste isolatie voor jou is? Neem vandaag nog contact met ons op voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.