Zet ook de knop om

Onlangs lanceerde de Rijksoverheid de campagne "Zet ook de knop om", gericht op energiebesparing. Deze campagne benadrukt het belang van isolatie voor zowel je portemonnee als het klimaat. Mocht deze campagne je nog niet zijn opgevallen, bekijk dan de onderstaande video.

Uit een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis bleek dat hoewel veel huiseigenaren interesse hebben in isolatie, ze vaak worden gehinderd door een tekort aan financiële middelen en onvoldoende kennis. Ook vinden ze de beschikbare subsidieprogramma's te onbegrijpelijk, ontoegankelijk en tijdrovend. Als expert in isolatiematerialen, delen wij bij Goedkoopisolatiemateriaal.nl graag enkele praktische tips om deze besparingen in jouw eigen huis of kantoor te realiseren.

Het belang van isolatie

Isolatie is een krachtige tool in de strijd tegen klimaatverandering en hoge energierekeningen. Zoals de campagne laat zien, kan het isoleren van je huis of kantoor leiden tot aanzienlijke besparingen. Maar hoe werkt dat precies?

Isolatie werkt als een onzichtbare beschermlaag tussen het comfort van je binnenruimte en de grillen van het weer buiten. In de koude wintermaanden vormt het een schild, waarachter de warmte zich gezellig nestelt, terwijl het tijdens de zomer juist als een barrière fungeert, waardoor de hitte buiten blijft.

Een huis dat goed geïsoleerd is, gaat verder dan louter warmte vasthouden; het creëert een atmosfeer van comfort en welzijn, dankzij de verbeterde isolatiewaarde. Bovendien, en misschien nog belangrijker, vermindert het de noodzaak van constante verwarming en koeling, waardoor de afhankelijkheid van energieverslindende systemen afneemt. Het is een kleine stap met grote gevolgen, een stap die niet alleen de efficiëntie van je huis verhoogt, maar ook bijdraagt aan de wereldwijde inspanningen om onze planeet te beschermen.

Praktische tips voor isolatie 

Om je te helpen bij het maken van duurzamere keuzes voor je huis of kantoor, bieden we enkele gerichte tips voor isolatie:

Begin bij het dak

Het dak is vaak de grootste bron van warmteverlies. Door dakisolatie toe te passen, voorkom je dat warmte ontsnapt en bespaar je op je energierekening. Overweeg isolatiematerialen voor je dak zoals glaswol, steenwol of PIR dakplaten. Door je dak te isoleren, maak je een slimme investering voor de lange termijn.

Kieren en naden dichten

Kleine kieren en naden kunnen grote invloed hebben op de isolatie van je huis of kantoor. Controleer ramen, deuren en andere openingen en gebruik PUR schuim of tochtstrips om ongewenste luchtstromen te verminderen. Het is perfect voor het dichten van kieren en spleten in jouw woning of kantoor, waar traditionele isolatiematerialen niet makkelijk te plaatsen zijn. Het aanbrengen van PUR schuim in deze kleine openingen kan al een groot verschil maken in de energie-efficiëntie van je woning of kantoor.

Plafond isolatie

Veel kantoren benutten verlaagde plafonds als een ruimtelijke oplossing, maar wat zich daarboven bevindt, is vaak een over het hoofd geziene troef. Deze onbenutte ruimte biedt een uitstekende mogelijkheid om de isolatie van je kantoor te optimaliseren. Door deze ruimte te isoleren met glas- of steenwol, verbeter je de temperatuurregulatie en verlaag je de energiekosten.

Vloerisolatie

Vergeet de vloer niet! Vloerisolatie is cruciaal in zowel huizen als kantoren, met name in de kruipruimte of onder de vloer. Deze gebieden zijn vaak ongeïsoleerd, wat kan leiden tot koude vloeren, ongemak en warmteverlies. Voor vloerisolatie zijn verschillende materialen geschikt, zoals PUR-schuim of EPS vloerisolatie. Door vloerverwarming te combineren met vloerisolatie wordt de warmte efficiënter verspreid, wat leidt tot een comfortabeler woonomgeving en helpt bij het besparen van energie. Vloerverwarming bij vloerisolatie vermindert de noodzaak voor traditionele verwarmingsmethoden en verbetert het algehele wooncomfort.

Lees hier meer over wat vloerisolatie is

Isolatie van leidingen

Warmteverlies via ongeïsoleerde leidingen, vaak voorkomend in onverwarmde ruimtes zoals zolders, kelders of kruipruimtes, wordt verminderd door het aanbrengen van speciale buisisolatie. Deze isolatie houdt het water in je leidingen warmer in de winter en koeler in de zomer, wat resulteert in minder energieverbruik voor verwarming en vermindert de kans op bevroren leidingen. Door het isoleren van je leidingen verbeter je niet alleen de energie-efficiëntie van je huis, maar zie je ook een reductie in je energiekosten.

Energiezuinige ramen

Het vervangen van enkel glas door hoogrendementsglas vermindert het warmteverlies in je huis aanzienlijk. Hoogrendementsglas, ook bekend als dubbel glas of thermopane glas, bevat twee of meer glasplaten met een isolerende luchtruimte ertussen. Deze structuur verlaagt de warmteoverdracht, wat leidt tot betere isolatieprestaties van je woning. Naast een lager energieverbruik voor verwarming en koeling, zorgt dit ook voor meer wooncomfort door het elimineren van tocht en koude zones bij de ramen.

Deze tips zijn niet alleen bedoeld om je te helpen energie te besparen, maar kunnen ook financieel aantrekkelijk zijn dankzij de ISDE-subsidie.

ISDE-subsidie 2024: voor het verduurzamen van je huis of bedrijf 

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is een subsidie die de overheid aanbiedt om mensen te helpen hun huis te verbeteren. De subsidie kan gebruikt worden voor allerlei projecten, waaronder isolatie. Gemiddeld ontvang je ongeveer 30% subsidie op de gedane investering, maar dit percentage is slechts een ruwe schatting. Het daadwerkelijke bedrag aan subsidie is afhankelijk van factoren zoals het geïnstalleerde aantal vierkante meters isolatiemateriaal. Investeringen in verduurzaming voor je bedrijf kun je in 2024 voor het eerst melden onder de zakelijke ISDE. Denk hierbij aan een (hybride) warmtepomp of een zonneboiler. 

Samenwerken voor een duurzamere toekomst

De campagne "Zet ook de knop om" is meer dan alleen een oproep tot actie; het is een uitnodiging aan ons allemaal om samen te werken aan een duurzamere toekomst. Door de keuze voor de juiste isolatiematerialen, kunnen we allemaal een positieve impact hebben op zowel ons klimaat als onze portemonnee. 

Bij Goedkoopisolatiemateriaal.nl staan we klaar om je te ondersteunen met al je vragen over isolatiematerialen en -technieken. Ons team van experts biedt advies om je isolatieproject effectief en succesvol te maken. Neem contact met ons op en laten we samenwerken aan een energiezuinigere en duurzamere toekomst.