Vloerisolatie bij vloerverwarming

De vraag "Is vloerisolatie nodig bij vloerverwarming?" komt vaak naar voren bij overwegingen voor vloerverwarming. Het antwoord is een overtuigend "ja". Vloerisolatie bij vloerverwarming is niet alleen wenselijk, maar ook belangrijk voor een energiezuinig en comfortabel huis. Het optimaliseert de warmteverdeling, voorkomt energieverlies en draagt bij aan lagere energiekosten. 

Wat is vloerisolatie bij vloerverwarming?

Maar wat is vloerisolatie bij vloerverwarming? Het is een techniek waarbij isolatiemateriaal onder de vloer wordt aangebracht om de warmte van de vloerverwarming beter vast te houden. Dit zorgt ervoor dat de warmte niet verloren gaat naar de onderliggende ruimtes of de grond, maar in de kamer blijft waar het nodig is.

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal die je kunt gebruiken voor vloerisolatie, zoals EPS parels, PIR of minerale wol zoals glaswol en steenwol. De keuze voor het juiste materiaal hangt af van verschillende factoren, zoals thermische weerstand, beschikbare ruimte en het budget.

Voordelen van vloerisolatie bij vloerverwarming

Energiebesparing

Een van de grootste voordelen van vloerisolatie bij vloerverwarming is de energiebesparing. Door de warmte beter vast te houden, hoef je vloerverwarming minder hard te laten werken om de kamer op temperatuur te houden. Dit resulteert in een lager energieverbruik en dus lagere energiekosten. Bovendien draagt vloerisolatie bij aan een beter energielabel voor je huis, wat de waarde ervan kan verhogen.

Preventie van vochtproblemen

Een goed geïsoleerde vloer voorkomt dat opstijgend vocht in contact komt met de verwarmingselementen en de vloer zelf. Hierdoor wordt de kans verkleind dat vocht in de leefruimtes terechtkomt. Daarnaast voorkomt een goed geïsoleerde vloer condensatievocht. Condensatie gebeurt wanneer warme lucht in contact komt met een koud oppervlak en afkoelt, waardoor vocht vrijkomt. Goede vloerisolatie verhoogt de temperatuur van de vloeroppervlakte, wat de vorming van condensatie op de vloer vermindert. Dit is vooral belangrijk bij vloerverwarming, aangezien de warmte gelijkmatig over de vloer wordt verdeeld.

Comfort

Vloerisolatie bij vloerverwarming zorgt ook voor meer comfort. De warmte wordt gelijkmatiger verdeeld over de vloer, wat zorgt voor een aangenamer binnenklimaat. Een geïsoleerde vloer voelt warmer aan de voeten, vooral in de winter. Daarnaast kan vloerisolatie ook helpen om geluidsoverlast te verminderen, doordat het geluiden van buitenaf dempt.

Isolatiematerialen voor vloerverwarming 

Populaire opties zijn EPS parels, PIR platen en minerale wol:

PIR Platen (Polyisocyanuraat):

PIR vloerisolatie platen als je vloerisolatie met vloerverwarming nodig hebt met een dun profiel en hoge thermische prestaties. Deze platen zorgen voor een gelijkmatige verdeling van warmte en zijn geschikt voor ruimtes met beperkte beschikbare ruimte.

  • Toepassing: Geschikt voor vloerisolatie met vloerverwarming vanwege vochtbestendigheid en dun profiel.
  • Eigenschappen: PIR-platen hebben een hoge thermische prestatie en zorgen voor een gelijkmatige verdeling van warmte.
  • Geschikt voor: Vloerisolatie langs boven en langs onder (bijvoorbeeld via de kruipruimte).

Minerale Wol:

Overweeg minerale wol, zoals glaswol of steenwol, voor vloerisolatie met vloerverwarming. Het heeft niet alleen goede isolatiewaarde, thermische isolatie, maar kan ook geluidsisolatie toevoegen, wat voordelig is in bepaalde situaties.

  • Toepassing: Minerale wol, zoals glaswol of steenwol, is geschikt voor diverse toepassingen in vloerisolatie, met een specifieke focus op situaties waarin geluidsisolatie een belangrijke rol speelt.
  • Eigenschappen: Minerale wol biedt goede isolatiewaarden en heeft geluidsisolerende eigenschappen.
  • Geschikt voor: Vloerisolatie langs boven, vooral in situaties waar geluidsisolatie belangrijk is.

EPS Parels (Geëxpandeerd Polystyreen)

Kies EPS parels voor vloerisolatie bij vloerverwarming als je lichtgewicht isolatiemateriaal nodig hebt. De parels zijn effectief in het vasthouden van warmte en kunnen gemakkelijk worden toegepast in de ruimte onder de vloer.

  • Toepassing: Ideaal bij schuimbeton constructies en in situaties waar lichtgewicht isolatiemateriaal gewenst is.
  • Eigenschappen: EPS parels zijn licht van gewicht en effectief in het vasthouden van warmte.
  • Geschikt voor: Vloerisolatie langs boven, vooral bij situaties waarin de aanwezigheid van schuimbeton een rol speelt.

Kosten vloerisolatie bij vloerverwarming

Hier zijn de prijsindicaties exclusief plaatsing voor de genoemde isolatiematerialen:

EPS Parels

Prijsindicatie exclusief plaatsing: € 10 – € 20 per m² (exclusief btw).

PIR Platen (Polyisocyanuraat):

Prijsindicatie exclusief plaatsing: € 15 – € 25 per m² (exclusief btw).

Minerale Wol (Glaswol en Steenwol):

Prijsindicatie exclusief plaatsing: € 10 – € 20 per m² (exclusief btw).
Opmerking: Het type minerale wol en de gewenste isolatiewaarden kunnen de prijs beïnvloeden.

Deze prijsindicaties zijn algemeen en het is raadzaam om contact op te nemen voor een gerichte indicatie. Houd er rekening mee dat de uiteindelijke kosten, inclusief plaatsing, afhangen van de omstandigheden van het project. Het is mogelijk om de prijs te drukken, de overheid biedt subsidies voor het verduurzamen van je huis. 

Hoe vloerisolatie bij vloerverwarming te plaatsen

Het plaatsen van vloerisolatie bij vloerverwarming kan een complexe klus zijn, afhankelijk van de situatie. Het is daarom aan te raden om dit door een professional te laten doen. Maar om een idee te geven van het proces, volgen hier de basisstappen:

1: Voorbereiden van de vloer

Het eerste wat je moet doen, is de vloer voorbereiden. Dit betekent dat de vloer schoon en droog moet zijn, en vrij van obstakels.

2: Aanbrengen isolatiemateriaal

Vervolgens wordt het isolatiemateriaal aangebracht. Dit kan direct op de vloer worden geplaatst, of tussen de vloerbalken worden aangebracht, afhankelijk van de situatie.

3: Installatie vloerverwarming

Daarna wordt de vloerverwarming geïnstalleerd. Dit kan een nat systeem zijn, waarbij de verwarmingsbuizen in een laag beton worden gegoten, of een droog systeem, waarbij de buizen in voorgevormde isolatieplaten worden geplaatst.

4: Afwerking vloer

Ten slotte wordt de afwerkvloer aangebracht. Dit kan een betonvloer zijn, maar ook een houten vloer of een vloer met tegels.

Het is belangrijk om te weten dat de installatie van vloerisolatie bij vloerverwarming enige tijd in beslag kan nemen, en dat het huis tijdens deze periode mogelijk niet volledig bewoonbaar is.

Onderhoud van vloerisolatie bij vloerverwarming

Hoewel vloerisolatie bij vloerverwarming over het algemeen weinig onderhoud vereist, is het belangrijk om periodiek de efficiëntie van het systeem te controleren en eventuele schade aan de isolatie te repareren.

Isolatie is daadwerkelijk nodig bij vloerverwarming!

Vloerisolatie bij vloerverwarming is een investering die zich op de lange termijn kan terugverdienen door de energiebesparing en het verhoogde comfort. Het is een complex proces dat het beste kan worden overgelaten aan professionals, maar met de juiste voorbereiding en materialen kan het een waardevolle toevoeging zijn aan je huis.

Of je nu een nieuw huis bouwt of een bestaand huis renoveert, het is zeker de moeite waard om vloerisolatie bij vloerverwarming te overwegen. Voor meer informatie over isolatie bij vloerverwarming kun je contact met ons opnemen.