Isolatiemateriaal zorgt voor energiebesparing in huis, dit zorgt op zijn beurt weer voor een duurzamer huis. Er zijn verschillende soorten subsidies beschikbaar voor het isoleren van jouw huis. Wij geven hier meer uitleg over de regeling Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE-subsidie): welke voorwaarden er gelden, hoe je de subsidie voor isolatie kunt aanvragen en kijken alvast vooruit naar de veranderingen voor de subsidie in 2023.
Wat is de ISDE-regeling?
Ben je een huiseigenaar en ben je bezig met het verduurzamen van je woning? Of ga je binnen een jaar jouw huis isoleren? Grote kans dat jij een beroep kunt doen op de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). De ISDE-subsidie is een subsidie die de overheid aanbiedt om mensen te helpen hun huis te verbeteren. De subsidie kan gebruikt worden voor allerlei projecten, waaronder isolatie. De overheid financiert graag mee zodat zij de internationale afspraken rondom duurzaamheid behalen. Woningeigenaren konden sinds 2016 al gebruik maken van de ISDE-subsidie wanneer ze een warmtepomp of zonneboiler installeerden. Vanaf 2021 is het ook mogelijk een ISDE-subsidie aan te vragen voor isolatiematerialen.
Welke isolatiemaatregelen vallen binnen de ISDE?
Via de ISDE-regeling kun je een vergoeding aanvragen voor (een combinatie van) de volgende isolatiemaatregelen:
- Dakisolatie
- Vloerisolatie
- Spouwmuur isolatie
- Gevelisolatie
- Zolderisolatie
- Bodem- en vloerisolatie
- HR++ of HR+++ (triple) glas en kozijnpanelen
- Isolerende deuren
Om aanspraak te maken op de ISDE-subsidie, is het van belang dat de maatregel voldoet aan de eisen die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft gesteld. Het RVO heeft hiervoor een speciale isolatiemaatregelen lijst gepubliceerd. Het is aan te raden deze maatregelen door te nemen met het installatiebedrijf voordat je overgaat tot aankoop.
Wat zijn de voorwaarden voor het aanvragen?
Er is een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat je aanspraak kan maken. Hieronder hebben we de belangrijkste voorwaarden opgesomd. Bekijk de hele lijst op de site van het RVO.
- Je bent eigenaar van de woning én bent hoofdbewoner.
- Je laat de isolatiemaatregelen uitvoeren door een installatiebedrijf.
- Je dient je aanvraag binnen 12 maanden na installatie in.
- De maatregelen zijn uitgevoerd én betaald.
- Meerdere keren aanvragen mag, maar het moet wel telkens gaat om een andere, nog niet uitgevoerde, maatregel. Je dient bijvoorbeeld eerst een muurisolatie en vloerisolatie subsidieaanvraag in en wil later nog het dak isoleren tegelijk met het installeren van een warmtepomp.
Hoeveel subsidie kun je krijgen voor woningisolatie?
Het subsidiebedrag dat je kunt krijgen voor woningisolatie hangt af van de gekozen maatregelen (of apparaten) en het aantal te isoleren vierkante meters. Hoe meer maatregelen je binnen 12 maanden uitvoert, hoe hoger het subsidiebedrag. Bekijk alle tarieven en ook de vereiste isolatiewaarden op de site van het RVO. Per maatregel geldt een maximum subsidie voor de isolatie. Wil je een precieze indicatie van de te ontvangen subsidie? Maak dan een proefberekening via de ISDE-rekentool van het RVO.
Verandering in isolatiemaatregelen vanaf 2023
In 2022 is het alleen mogelijk om een aanvraag in te dienen wanneer je minimaal twee maatregelen combineert. Dit kunnen meerdere isolatiemaatregelen zijn en / of een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Vanaf 2 januari 2023 wordt het mogelijk om een aanvraag voor één maatregel in te dienen. De voorwaarde die hierbij komt kijken, is dat de maatregel na 2 april 2022 is geïnstalleerd. Als woningeigenaar krijg je dan tot ongeveer 15% van de isolatiekosten gesubsidieerd. De precieze subsidiebedragen zijn vanaf 2023 te vinden op de pagina van de maatregel.
Hoe vraag ik de ISDE-subsidie aan?
Ben je helemaal voorbereid om je woning te laten isoleren? Weet je zeker dat je aan alle voorwaarden voldoet? Dan kun je - nadat de maatregelen zijn uitgevoerd - de ISDE-subsidie aanvragen. Doe dit maximaal 12 maanden na uitvoering van de eerste maatregel. De aanvraag van de subsidie loopt via het eLoket op de site van het RVO. Hier dien je in te loggen via DigiD. Nadat je je aanvraag hebt ingediend, kun je hier ook de status van je aanvraag gemakkelijk volgen. Jouw aanvraag wordt gemiddeld binnen 8 tot 13 weken afgehandeld. Hierna krijg je per post bevestiging van het definitieve bedrag wat je zult ontvangen. Maximaal 1 week na de beslissing krijg je het bedrag op je bankrekening gestort.
Met de ISDE-subsidie wil de overheid woningeigenaren stimuleren hun woningisolatie te verbeteren. Wanneer je voldoet aan alle voorwaarden kun je met deze regeling besparen op installatiekosten. Dus ben je je woning aan het verduurzamen met energiebesparende maatregelen? En kom je in aanmerking? Dien dan snel een aanvraag in!