R-Waarde en Lambda Waarde

Bij het kiezen van isolatiemateriaal krijg je vaak te maken met verschillende waarden. Maar wat betekenen die waarden en wat is belangrijk om op te letten? Daar geeft dit artikel antwoord op.

Relevante waarden voor isolatiemateriaal.

Voor het kiezen van isolatiemateriaal zijn er twee waarden extra interessant om rekening mee te houden. Dit is de lambda-waarde en de R-waarde (ook wel Rd-waarde genoemd). Bij het zoeken naar isolatie zul je misschien ook de U- en de Rc-waarde kunnen tegenkomen, maar deze zijn minder relevant voor de aanschaf van isolatie.

Wat is de Lambda waarde?

De lambda waarde geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat door het isolatiemateriaal heen. Hoe lager de lambda waarde, hoe beter de warmte vast wordt gehouden. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de dikte van de isolatie, maar enkel met de dichtheid. Dunne isolatie met een lage lambda waarde kan dus net zo goed een hoge isolatiewaarde hebben.

Hoe wordt de Lambda-waarde berekend?

De Knauf Naturoll glaswol producten zijn genoemd naar deze lambda waarde. Naturoll 037 heeft bijvoorbeeld een lambda waarde van 0,037. [row] [col span="1/3"] [ux_image id="5895" link="http://www.goedkoopisolatiemateriaal.nl/glaswol/" target="_self"] Glaswol: Variërende Lambda waardes. Tussen 0,032-0,037. [/col] [col span="1/3"] [ux_image id="3275" link="http://www.goedkoopisolatiemateriaal.nl/pir/" target="_self"] Pir: Lage lambda waardes (rond 0,022) [/col] [col span="1/3"] [ux_image id="5886" link="http://www.goedkoopisolatiemateriaal.nl/steenwol/" target="_self"] Steenwol: Hogere lambda waardes (0,035-0,04) [/col] [/row]

Wat is de Rd-waarde?

 

De Rd-waarde, ook wel de R-waarde genoem, houdt rekening met de dichtheid van de isolatie en met de dikte van het isolatiemateriaal. Het is dus een goede waarde om het effect van het isolatiemateriaal te kunnen zien. De Rd-waarde kan uitgerekend worden door de dikte van de isolatie in meters te delen door de lambda waarde.

Hoe bereken je de Rd-waarde?

Wanneer je bijvoorbeeld isolatiemateriaal van 20 cm. dik hebt en je isoleert met glaswol van Naturoll 037, dan is je R-waarde: 0,2/0,037=5,4 Rd. Je vindt bij onze producten altijd een Rd-waarde. Zo weet je precies wat voor isolatiewaarde je kunt verwachten. De Rd-waarde van je isolatie is ook belangrijk voor subsidies. Je komt bijvoorbeeld nu in aanmerking voor subsidie voor dakisolatie wanneer de isolatie minimaal een Rd-waarde heeft van 3,5. In het artikel over de nieuwe subsidies kun je hier meer over lezen.

Advies

Ons advies is om altijd zo dik als mogelijk te isoleren. Wanneer je de ruimte benut en dik isoleert, heb je geen lage lambda waarde nodig om een hoge Rd-waarde te krijgen. Wanneer er echter beperkte ruimte is, dan is het goed om een product te kiezen met een hoge dichtheid en dus een lage lambda waarde.