Ga je jouw huis isoleren met isolatieplaten? Dan raden we aan om goed onderzoek te doen naar de beste isolatiematerialen voor jouw isolatieproject. In ons assortiment vind je diverse soorten isolatieplaten in alle prijsklassen, passend bij vrijwel elke toepassing in jouw woning of bedrijfspand.

Er zijn tal van isolatieplaten te bestellen, in verschillende diktes en gemaakt van verschillende materialen. In het productassortiment van Goedkoopisolatiemateriaal.nl vind je de perfecte isolatieplaat voor jouw project. Van PIR platen tot platen gemaakt van biobased materialen. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten isolatieplaten, zodat je de beste keuze maakt voor jouw isolatieproject. 

PIR isolatieplaten

PIR isolatieplaten staan bekend om hun hoge isolatiewaarde, zelfs bij geringe dikte. Ze zijn licht van gewicht en eenvoudig te verwerken. Dit maakt het ideaal voor het isoleren van aanbouwen, daken, muren en vloeren. PIR platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en met diverse afwerkingen, zoals aluminiumcachering voor extra dampdichtheid.

XPS isolatieplaten

XPS (geëxtrudeerd polystyreen) platen bieden uitstekende drukvastheid en zijn vochtwerend, waardoor ze perfect zijn voor gebruik in vochtige ruimtes zoals kelders en als isolatie van de fundering. Door de gesloten celstructuur zijn XPS platen ook geschikt voor omkeerdaken, waarbij het dak van bovenaf geïsoleerd wordt.

EPS isolatieplaten

EPS isolatieplaten, beter bekend als piepschuim, biedt een goede isolatiewaarde tegen een aantrekkelijke prijs. Het materiaal is licht en makkelijk te snijden, ideaal voor het isoleren van vloeren en daken. 

Steenwol isolatieplaten

Een steenwol plaat is een natuurlijk isolatiemateriaal dat uitstekend geluid isoleert en brandveilig is. Het is flexibel en daardoor makkelijk op maat te snijden, wat steenwol geschikt maakt voor wandisolatiedakisolatie en vloerisolatie.

Glaswol isolatieplaten

Glaswol platen zijn vergelijkbaar met steenwol, maar heeft een zachtere structuur, waardoor het eenvoudig is om oneffenheden weg te werken. Het biedt zowel thermische als akoestische isolatie en is onbrandbaar. Glaswol is ideaal voor het isoleren van scheidingswanden en dak- en zolderisolatie.

Houtvezel isolatieplaten

Houtvezel isolatieplaten zijn gemaakt van natuurlijke houtvezels en bieden naast thermische isolatie ook een goede geluidsisolatie. Ze zijn dampopen en reguleren vocht, wat zorgt voor een gezond binnenklimaat. Houtvezel is bijzonder geschikt voor het isoleren van daken en muurisolatie.

Katoen isolatie (Métisse isolatie)

Katoen isolatieplaten, vervaardigd uit gerecyclede katoenen kleding, zijn biobased en bieden goede thermische en akoestische isolatie. Ze zijn zacht en veroorzaken geen irritatie, waardoor ze prettig zijn in de verwerking. Métisse isolatie is een van de beste keuzes voor geluidsisolatie en bovendien erg duurzaam.

Isolatieplaten vergelijken 

Deze tabel geeft een overzicht van de belangrijkste eigenschappen van verschillende isolatiematerialen.

Materiaalsoort Isolatiewaarde Geluidsisolatie Brandwerend Verwerking
PIR Hoog Middelmatig Goed Eenvoudig
XPS Hoog Laag Goed Eenvoudig
EPS Middelmatig Laag Middelmatig Eenvoudig
Steenwol Middelmatig Hoog Uitstekend Moeilijker (door vezels)
Glaswol Middelmatig Hoog Uitstekend Moeilijker (door vezels)
Houtvezel Laag Hoog Middelmatig Gemiddeld
Katoen (Métisse) Laag Hoog Middelmatig Gemiddeld

De kosten van isolatieplaten

De verschillende soorten isolatieplaten hebben elk hun voor- en nadelen. Zo zijn Métisse isolatieplaten erg geschikt als geluidsisolatie en zijn PIR platen perfect wanneer er weinig ruimte beschikbaar is. Hieronder vind je de prijzen van isolatiemateriaal per m², gebaseerd op een Rd-waarde van circa 2,7.

Materiaalsoort Prijs per m²
PIR € 12,99
XPS € 18,88
EPS € 16,96
Steenwol € 12,08
Glaswol € 5,38
Houtvezel € 10,02
Katoen (Métisse) € 12,99

Veelgestelde vragen

Kan ik subsidie krijgen voor mijn isolatieproject?

Ja, er zijn verschillende subsidieregelingen beschikbaar voor energiebesparende maatregelen, waaronder isolatie. Lees er meer over in onze blog over de ISDE subsidie.

Hoe kies ik de juiste isolatieplaten voor mijn project?

De keuze voor isolatieplaten hangt af van meerdere factoren, zoals het deel van de woning dat je wilt isoleren (dak, muren, vloer), je budget en de gewenste isolatiewaarde. Overweeg ook de specifieke eigenschappen van elke materiaalsoort, zoals vochtbestendigheid, brandveiligheid en duurzaamheid.

Welke isolatieplaat isoleert het best?

De vraag "welke isolatieplaat isoleert het best?" is niet makkelijk te beantwoorden, omdat de effectiviteit van isolatieplaten afhangt van verschillende factoren zoals de toepassing, de dikte van het materiaal en de eigenschappen van de isolatieplaat. Over het algemeen worden PIR isolatieplaten beschouwd als een van de materialen met de hoogste isolatiewaarde per cm, wat betekent dat ze zeer effectief isoleren, zelfs bij een relatief dunne laag.

Zijn er milieuvriendelijke opties beschikbaar voor isolatieplaten?

Ja, er zijn diverse milieuvriendelijke isolatiematerialen beschikbaar, zoals houtvezel, katoen(métisse) en bepaalde soorten minerale wol. Deze materialen zijn vaak gemaakt van gerecyclede of hernieuwbare bronnen en hebben een lagere milieubelasting tijdens de productie en aan het einde van hun levensduur.

Kan ik isolatieplaten zelf installeren?

Veel isolatieplaten zijn ontworpen voor eenvoudige installatie en kunnen door doe-het-zelvers worden geplaatst. Echter, voor optimale prestaties en veiligheid, vooral bij complexere projecten, is het aan te raden om een professional in te schakelen. Zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant nauwkeurig volgt.

Hoe beïnvloeden isolatieplaten de brandveiligheid van mijn woning?

De impact van isolatieplaten op de brandveiligheid hangt af van het type materiaal. Sommige materialen, zoals steenwol en glaswol, zijn natuurlijk brandwerend, terwijl andere, zoals EPS en XPS, specifieke behandelingen vereisen om de brandveiligheid te verbeteren. Kies altijd voor materialen die voldoen aan de lokale bouwvoorschriften en normen voor brandveiligheid.

Koop je isolatieplaten bij Goedkoopisolatiemateriaal.nl

Isolatieplaten bestel je eenvoudig in onze webshop. Zijn isolatieplaten toch niet helemaal wat je zoekt, bijvoorbeeld doordat het niet te gebruiken is in jouw situatie? Neem dan een kijkje bij al onze andere isolatiematerialen. Heb je verder nog vragen? Neem dan contact met ons op.