de beste isolatie

Isolatiematerialen worden gebruikt om de warmtestroom tussen binnen en buiten van gebouwen, behuizingen enz. te verhinderen. HVAC ingenieurs gebruiken isolatiematerialen in de eerste plaats om thermische redenen, maar ook om lawaai te beperken en voor duurzaamheid. Isolatiematerialen kunnen ingedeeld worden in thermische Isolatie (b.v. minerale wol, PIR) of akoestische isolatie (glaswolplaten). Welk isolatiemateriaal is het beste om te gebruiken? Na het lezen van dit artikel weet je het!

Soorten isolatie

De belangrijkste soorten commercieel isolatiemateriaal die verkrijgbaar zijn, zijn:

Je leest hieronder meer over wat deze materialen precies zijn en hun voor- en nadelen.

PIR

PIR is polyisocyanuraat plaatmateriaal dat bestaat uit twee componenten die, wanneer ze met elkaar gemengd worden, uitzetten tot een plaat van hardschuimisolatie. PIR platen zijn geschikt voor het isoleren van een plat dak of een spouwmuur en hebben een hoog rendement isolatie. De lambda waarde van PIR ligt tussen 0,023 en 0,026W/mK. 

Glaswol

Glaswol is een soort thermische isolatie die gemaakt wordt van zand, of gerecycleerd glas. Bij de fabricage van dit soort isolatie wordt het zand gesmolten in een vlamboogoven. Wolvezels zijn sterk absorberend en wanneer ze tot garen gesponnen worden vormen ze isolerend materiaal om warmteverlies tegen te gaan. Glaswol wordt vaak gebruikt bij hellende daken, onder houten vloeren, plafonds, scheidingswanden en in de spouw. De lambda waarde van glaswol ligt tussen de ​​0,031 – 0,044 W/mK.

Steenwol

Steenwol is thermische isolatie die gemaakt wordt van vulkanisch gesteente. Bij de fabricage van dit soort isolatie wordt het gesteente gesmolten en dan tot vezels gesponnen. De wolvezels zijn sterk absorberend en wanneer ze tot garen gesponnen worden, vormen ze isolerend materiaal dat warmteverlies tegengaat. Deze garen worden vaak weer verwerkt in een mat om een steenwolplaat te vormen. Er zijn verschillende merken steenwolplaten, zoals Knauf en Rockwool. Steenwol wordt net als glaswol vaak gebruikt in hellende daken, onder houten vloeren, plafonds, binnenmuren en in de spouw. De lambda waarde van steenwol ligt tussen de ​​0,033 – 0,040 W/mK.

EPS

Geëxpandeerd polystyreen (EPS) is een soort isolatie die uit aardolie wordt gemaakt. Het is verkrijgbaar als afzonderlijke bolletjes, maar wordt ook samengeperst in vellen. EPS isolatie is licht van gewicht, gaat lang mee en is bestand tegen vocht, waardoor het een goede keuze is voor allerlei isolatie-klussen. Het wordt vooral gebruikt voor spouwmuurisolatie en bodemisolatie. De lambdawaarde van EPS ligt tussen de 0,030 en 0,040 W/mK.

Minerale wol

Minerale wol is gemaakt van een van deze twee soorten isolatiemateriaal: glaswol en steenwol. Deze minerale wolsoorten worden gesponnen uit glas of steen, en zijn duurzame materialen zonder chemische bestanddelen. Minerale wol is een goede isolator omdat het een hoge weerstand tegen warmtestroom heeft. Het is ook onbrandbaar, wat betekent dat het niet ontbrandt of bijdraagt tot een brand. Minerale wol kan gebruikt worden voor muur- en plafondisolatie, en ook voor het isoleren van buizen en pijpen. De lambda waarde van minerale wol ligt tussen de 0,030 en 0,050 W/mK.

Houtvezelisolatie

Houtvezelisolatie is een soort isolatiemateriaal dat gemaakt is van houtvezels. Het wordt meestal gemaakt van gerecycleerd hout, en het is een niet-toxische en milieuvriendelijke optie. Houtvezelisolatie is doeltreffend om warmteverlies te voorkomen, en het kan in muren, plafonds en vloeren aangebracht worden. Het is ook brandwerend en geluidsisolerend. De lambda waarde van houtvezelisolatie ligt tussen de 0,036 w/mK tot 0,047 w/mK.

Isovlas

Isovlas is een soort isolatiemateriaal dat uit kunststofvezels bestaat. Het is een goede isolator en is ook bestand tegen vocht. Isovlas kan zowel in woonhuizen als in commerciële gebouwen gebruikt worden. Het wordt veelal gebruikt voor het na-isoleren, in houtskeletbouw wanden en in plafonds en vloeren. De lambda waarde van isovlas ligt rond de 0.038 w/mK.

XPS

XPS of geëxtrudeerd polystyreen is verkrijgbaar in vlakke isolatieplaten. De platen hebben een gesloten celstructuur en zijn verkrijgbaar in verschillende druksterktes, zodat ze geschikt zijn voor talrijke toepassingen zoals het isoleren van spouwmuren, binnenmuren, daken en kelders. Door de druksterkte is het ook ideaal als vloerisolatie. De lambda waarde van XPS ligt tussen de 0,032 en 0,035 W/mK.

Isolatiefolie

Vroeger werd isolatiefolie vooral als ondersteunende isolatie gebruiken. Tegenwoordig staat het op zichzelf als een uitstekende isolatie, kijk maar naar de isolatiefolies van Alkreflex en Isobooster. Isolatiefolie is gemaakt van meerdere lagen van luchtkussenfolie en reflectiefolie die elkaar afwisselen. Door middel van thermoreflectie, ontstaat de thermische isolatie van isolatiefolie. Het is daarnaast eenvoudig aan te brengen en veelzijdig te gebruiken. De innovatieve isolatiefolies zijn eigenlijk voor elke toepassing te gebruiken. Denk aan dakisolatie, kruipruimte-isolatie en muurisolatie. De lambda waarde van isolatiefolies ligt tussen de 0.011 en 0.0.0185 W/mK

Kooltherm

Kooltherm is een soort isolatiemateriaal dat gemaakt is van hardschuim. Het heeft een zeer hoge isolatiewaarde. Kooltherm komt in de vorm van smalle platen en zijn ideaal voor kleine woningen. De platen isoleren goed en besparen ruimte. Deze platen zijn perfect voor nieuwbouw en renovatie. De lambda waarde van Kooltherm ligt tussen de 0,018 en 0,022 w/mK.

Voor- en nadelen van soorten isolatie

Welk isolatiemateriaal is goed om te kiezen? Dat hangt natuurlijk af van wat voor soort ruimte je gaat isoleren, maar ook de omgeving heeft impact. Uiteraard moet je ook rekening houden met het materiaal. In de onderstaande tabel wordt per isolatiemateriaal de voor- en nadelen genoemd. Zo krijg je een beter beeld van welk isolatiemateriaal past bij jouw situatie.

Isolatiemateriaal  Soort isolatie Voordelen Nadelen
PIR Thermische isolatie Isolatiewaarde is vrij hoog

Lichtgewicht

Overal te plaatsen

Makkelijk te verwerken
Vrij duur

Niet brandbestendig

Isoleert slecht tegen geluid
Glaswol Thermische isolatie

Akoestische isolatie
Isolatiewaarde is goed

Lichtgewicht

Overal te plaatsen

Brandwerend

Lage prijs

Gemiddelde geluidsisolatie
Neemt veel ruimte in beslag

Beschermende kleding vereist bij aanleggen (veroorzaakt irritaties)
Steenwol Thermische isolatie

Akoestische isolatie
Isolatiewaarde is goed

Normaal gewicht

Overal te plaatsen

Brandwerend

Gemiddelde prijs

Geluidsisolatie is goed

Minder irritatie dan glaswol
Neemt veel ruimte in beslag
EPS Thermische isolatie

Akoestische isolatie
Isolatiewaarde is redelijk

Lichtgewicht

Lage prijs

Weert vocht redelijk
Kan geen zware belasting aan

Geluidsisolatie is laag

Niet brandbestendig
Minerale wol Thermische isolatie

Akoestische isolatie
Isolatie waarde is hoog

Lichtgewicht

Overal te plaatsen

Geluidsisolatie is uitstekend

Brandwerend

Gemiddelde prijs

Minder irritatie dan glaswol
Kan irritaties veroorzaken
Houtvezelisolatie

Thermische isolatie


Akoestische isolatie

Isolatie waarde is gemiddeled

Geluidsisolatie is goed

Duurzaam

Gemiddelde prijs
Brandbaar
Isovlas Thermische isolatie

Akoestische isolatie
Isolatie waarde is gemiddeld

Schimmelbestendig

Vochtregulerend

Duurzaam

Gemiddelde prijs
Brandbaar

Neemt veel ruimte in
XPS Thermische isolatie Isolatiewaarde is redelijk

Lichtgewicht

Weert 100% tegen vocht

Luchtdichte aansluiting

Kan tegen zware belasting

Kunt erop lopen
Geluidsisolatie is laag

Weert matig tegen brand

Vrij duur
Isolatiefolie

Thermische isolatie Isolatiewaarde is hoog

Lichtgewicht

Overal te plaatsen

Eenvoudig aan te brengen

Flexibel

Duurzaam

Gemiddelde prijs
Geluidsisolatie is laag
Kooltherm Thermische isolatie Isolatiewaarde is zeer hoog

Lichtgewicht

Overal te plaatsen

Makkelijk te verwerken

Neemt weinig ruimte in

Hoge dichtheid (brandveilig)

Vochtbestendig
Duur

Niet brandbestendig

Isoleert slecht tegen geluid

De beste typen isolatie per isolatiemateriaal

Je gebruikt niet altijd hetzelfde materiaal voor elke klus. Het is belangrijk om te weten welk type je het beste kunt gebruiken per soort isolatiemateriaal.

 Isolatiemateriaal Beste typen
PIR Pak PIR 30 mm dik
Glaswol Knauf Naturoll 032

Steenwol

Knauf Rock4All
EPS EPS 100 Tempex/Piepschuim
Minerale wol Knauf MW 35 Wand & Plafond
Isovlas Pallet Isovlas 140mm dik
Isolatiefolies Alkreflex ®Classic 2L-2
Kooltherm Kooltherm

Het is belangrijk om te onthouden dat per toepassing, de keuze voor het beste isolatiemateriaal verschillend is.

Het beste isolatiemateriaal

Om nou te zeggen dat er een isolatiemateriaal is voor elke klus dat klopt niet. Maar toch is er een isolatiemateriaal dat boven de andere uitkomt: Kooltherm.

Kooltherm isolatie is overal toepasbaar, eenvoudig te snijden, lichtgewicht en isoleert zeer goed. Naast de goede isolatiewaarde, een lambdawaarde van 0,018 - 0,022W/mK, bespaart Kooltherm ook ruimte. Door de smalle platen verlies je weinig ruimte aan het isoleren. Kooltherm zorgt ook voor een hoge dichtheid, waardoor de brandveiligheid wordt verhoogd. De platen zelf zijn echter niet brandbestendig. Een nadeel van Kooltherm is wel dat het vrij prijzig is en het is geen akoestische isolatie. Als je op zoek bent naar akoestische isolatie is minerale wol bijvoorbeeld een betere keuze.

Ook PIR isolatie met een Rc van 6 is een erg goed isolatiemateriaal, maar doorgaans wel iets prijziger dan bijvoorbeeld glaswol isolatie.

Het blijft belangrijk om goed te kijken naar de ruimte en situatie. Waarvoor wil je isoleren? En hoe groot is de ruimte bijvoorbeeld? Betreft het hele vochtige ruimtes? Dit zijn allemaal factoren die bepalen welk isolatiemateriaal het beste is.

Heb je advies nodig bij het zoeken van het juiste isolatiemateriaal? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met het vinden van het beste isolatiemateriaal.