Minerale wol, wat is het?

Minerale wol, wat is het?

Minerale wol, ook wel mineral wool genoemd, is een isolatiemateriaal dat van glaswol of steenwol is gemaakt. Zowel glaswol als steenwol worden verkregen door het spinnen van lange draden van minerale grondstoffen die vervolgens op een bepaalde manier worden samengevoegd. Lees hier meer over het verschil tussen glas en steenwol. Hierdoor ontstaat een wollige structuur. Dit kan vervolgens worden samengeperst tot platen of dekens. Kenmerken van minerale wol zijn onder andere de vele toepassingsmogelijkheden en de hoge isolatiewaarde. Het zorgt voor een uitstekende beschermingen tegen warmte, koude en geluidshinder. Daarnaast is minerale wol van niet brandbaar materiaal gemaakt, wat bijdraagt aan het brandveilig maken van uw woning.

Het verschil tussen niet-minerale wol en minerale wol

Minerale wol wordt gemaakt van glas of steen, maar er bestaat ook niet-minerale wol. Voorbeelden zijn schapenwol, houtwol en polyester wol. Het nadeel van deze soorten wol als isolatiemateriaal is dat ze duurder zijn, lastiger te verwerken en niet altijd dezelfde goede resultaten behalen.

Waarvoor wordt minerale wol gebruikt?

Minerale wol is gemakkelijk te verwerken en breed toepasbaar, waardoor nagenoeg alle isolatie in het gebouw gerealiseerd kan worden. Het kan onder andere gebruikt worden voor de isolatie van kruipruimtes, zoldervloeren, hellende en platte daken, plafonds en spouwmuren en buitengevels. Daarnaast kan het zeer goed gebruikt worden voor de thermische en akoestische isolatie van scheidingswanden en verdiepingsvloeren.

Voordelen

Minerale wol heeft verschillende voordelen:

  • Het is het goedkoopste materiaal in vergelijking met andere isolatiematerialen. Het heeft een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
  • Het heeft zowel een goede thermische als akoestische isolatiewaarde.
  • Het materiaal verliest geen isolerende waarde na verloop van tijd.
  • Het materiaal kan ingedrukt worden, waardoor oneffen oppervlakken gemakkelijk geïsoleerd kunnen worden.
  • Minerale wol is volledig recyclebaar.
  • Het product neemt geen vocht op, waardoor er geen schimmelvorming kan ontstaan.

Nadelen

  • Tijdens het verwerken en plaatsen komen er vezels vrij. Deze vezels kunnen zorgen voor irritatie van de huid, ogen en luchtwegen. Zorg ervoor dat je tijdens het verwerken ervan werkhandschoenen en een stofmasker draagt. Leer hier meer over veiligheid met Isoleren. Dit is bij steenwol erger dan bij het verwerken van glaswol.
  • Minerale wol heeft een lagere warmte-opslagcapaciteit. De warmteopslagcapaciteit bepaalt hoeveel warmte een kg materiaal kan opslaan. Isolatiemateriaal met een lagere warmte-opslagcapaciteit kan minder warmte opslaan, waardoor het binnen sneller warm wordt in de zomer.