Kosten van een voorzetwand

Op zoek naar een slimme manier om je huis te isoleren en tegelijkertijd je leefomgeving comfortabeler te maken? Dan is een voorzetwand misschien precies wat je nodig hebt! In deze blog bespreken we alles over de kosten van een voorzetwand, zodat je een goede beslissing kunt maken.

Waarom een voorzetwand?

Een voorzetwand is een extra muur die je tegen een bestaande muur plaatst. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar het is een eenvoudige manier om je woning te verbeteren met meerdere voordelen.

Bespaar op je energierekening

Een voorzetwand houdt de warmte in de winter binnen en de koelte in de zomer, waardoor je minder hoeft te verwarmen of te koelen. Dit bespaart geld op je energierekening.

Verhoog je wooncomfort

Met een voorzetwand heb je geen last van tocht of koude muren. Het zorgt voor een gelijkmatige temperatuur in huis, wat comfortabeler is.

Verminder geluidsoverlast

Een voorzetwand helpt om geluid van buitenaf te verminderen. Zo krijg je een rustiger huis, vooral als je in een drukke omgeving woont.

Verhoog de waarde van je woning

Goede isolatie, zoals een voorzetwand, maakt je huis meer waard. Dit is voordelig als je je huis in de toekomst wilt verkopen.

Hoeveel kost het plaatsen van een voorzetwand?

Gemiddeld liggen de kosten voor het plaatsen van een voorzetwand tussen de € 30 en € 45 per vierkante meter. Deze kosten worden beïnvloed door verschillende factoren.

Oppervlakte van de wand

De oppervlakte van de wand is een belangrijke factor die de kosten van een voorzetwand bepaalt. Hoe groter het oppervlak, hoe meer materiaal er nodig is en hoe langer de klus duurt.

Isolatiemateriaal

Ongeveer 60% van de totale kosten bestaat uit het isolatiemateriaal zelf. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals glaswol, steenwol en PIR-isolatie. PIR is over het algemeen duurder, maar heeft een hogere isolatiewaarde en kan op lange termijn meer energie besparen.

Tip: let bij het kiezen van isolatiemateriaal op de Rd-waarde. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter de isolatiewaarde. Materiaal met een lagere Rd-waarde heeft een dikkere plaat nodig om hetzelfde rendement te behalen.

Vakmanschap

Ongeveer 40% van de kosten wordt bepaald door het vakmanschap dat nodig is voor de installatie. Hoe complexer de klus, hoe hoger de kosten zullen zijn. Als je in aanmerking wilt komen voor subsidie, moet je een erkende vakman inhuren. De overheid stimuleert namelijk isolatie met subsidies en een verlaagd btw-tarief van 9%.

Afwerking

Bij de afwerking van een voorzetwand gaat het om hoe je de wand eruit wilt laten zien. Je kunt kiezen uit verschillende materialen, zoals gipsplaten of hout. De kosten wisselen van € 5 tot € 20 per vierkante meter (los van de installatie), afhankelijk van wat je kiest.

Gipsplaten zijn meestal goedkoper en makkelijker te installeren dan hout. Je kunt ook andere materialen gebruiken, zoals PVC-panelen of tegels.

Overzicht voorzetwand kosten per m²

Hier is een overzicht van de kosten per vierkante meter voor het plaatsen van een voorzetwand:

Factor

Prijs per m²

Isolatiemateriaal

€ 2,37 - € 10,79

Plaatsing

€ 15 - € 25

Afwerking

€ 5 - € 20

Totaal

€ 30 - € 45

Hieronder vind je een overzicht van isolatiematerialen die geschikt zijn voor voorzetwandisolatie, inclusief hun dikte, Rd-waarde en kosten per vierkante meter:

Materiaal (dikte 60mm)

Rd-waarde

Kosten per m² (vanaf)

Steenwol

1,60

€ 4,61

Glaswol

1,60

€ 2,37

PIR

2,72

€ 10,79

Let op: hoewel de Rd-waarde veel zegt over de isolatiewaarde, is het belangrijk om te onthouden dat dit niet alles zegt over geluidsisolatie, wat ook belangrijk kan zijn bij het plaatsen van een voorzetwand.

Besparen op voorzetwand kosten: doe het zelf!

Je kunt geld besparen door zelf de voorzetwand te plaatsen. Het proces is vrij eenvoudig en bestaat uit het monteren van houten of metalen staanders, het vullen van de holtes met isolatiemateriaal en het afwerken van de wand. Door gebruik te maken van verlijmde PIR-platen, zoals PIR + Gips of PIR + OSB, kun je de voorzetwand zelfs direct afwerken.

Wil je meer weten over hoe je dit zelf doet? Lees dan hier hoe je een voorzetwand isoleert.

Wat levert een voorzetwand op?

Hoewel het installeren van een voorzetwand in het begin geld kost, zijn de voordelen later de moeite waard. Met een voorzetwand in de woonkamer van een gemiddelde hoekwoning, kun je jaarlijks tot wel € 230 besparen op je energierekening. Dit komt doordat de voorzetwand helpt om je huis warmer te houden in de winter en koeler in de zomer, waardoor je minder hoeft te betalen voor verwarming en koeling.

Hoeveel je precies bespaart, hangt af van de grootte van je huis en hoe goed de voorzetwand is geïsoleerd. We raden aan om te kijken of je subsidie kunt krijgen. De overheid stimuleert namelijk energiebesparende maatregelen zoals een voorzetwand.

Isolatiemateriaal voor je voorzetwand bij Goedkoopisolatiemateriaal.nl

Wil je isolatiemateriaal van hoge kwaliteit tegen betaalbare prijzen? Dan is Goedkoopisolatiemateriaal.nl de juiste keuze voor jou! Bij ons vind je een breed assortiment isolatiematerialen voor verschillende toepassingen, waaronder voorzetwanden.

Heb je nog vragen over welk isolatiemateriaal het beste bij jouw behoeften past? Neem gerust contact met ons op. Onze experts staan klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuze!