Isoleren van een voorzetwand

Wil je jouw woning energiezuiniger maken of wil je een beter woonklimaat in huis of op kantoor hebben? Het isoleren van een voorzetwand is een effectieve oplossing die je wooncomfort kan verhogen en tegelijkertijd je energiekosten kan verlagen. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je dit aanpakt, welk isolatiemateriaal je het best kunt gebruiken, en welke dikte de isolatie moet hebben.

Moet je een voorzetwand isoleren?

Wanneer je voorzetwand geïsoleerd is, blijft de warmte in de ruimte waardoor je energieverbruik omlaag gaat. Dit leidt tot een lagere energierekening. Ook zorgt het voor een constante temperatuur waardoor je een aangenamer leefklimaat creëert. Heb je al een voorzetwand, maar is deze nog niet geïsoleerd? Schroef de gipsplaten voorzichtig los, maak het isolatiemateriaal op maat en plaats het tussen je bestaande rachelwerk. Hierdoor profiteer je van de voordelen van isolatie!

Welke isolatie gebruik je voor een voorzetwand?

Bij ons heb je de keuze uit verschillende isolatiematerialen voor je voorzetwand. Glaswol, steenwol en PIR zijn populaire keuzes, elk met hun eigen voordelen. De keuze van het isolatiemateriaal hangt af van verschillende factoren, waaronder de beschikbare ruimte en de gewenste isolatiewaarde.

PIR voorzetwand

Ben je op zoek naar isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde, maar wil je niet veel ruimte inleveren? PIR-isolatie is de perfecte oplossing. Doordat PIR een hoge isolatiewaarde heeft, behaal je met een relatief dunne plaat al veel resultaat. Met PIR plaats je een dunne voorzetwand die ook nog eens goed geïsoleerd is. Wel moet je rekening houden met de prijs. PIR is duurder dan glaswol of steenwol.

Glaswol voorzetwand

Als je wilt kiezen voor een isolatiemateriaal met een lage prijs, dan is glaswol de perfecte keuze. Wel moet je rekening houden dat glaswol een lage isolatiewaarde heeft, waardoor je een dikkere laag isolatie moet aanbrengen in de voorzetwand om voldoende isolatie te creëren. Het nadeel hiervan is dat de voorzetwand dikker wordt en dus meer ruimte in beslag neemt. Het voordeel van glaswol is de flexibiliteit. Glaswol is hierdoor makkelijk vast te klemmen in het rachelwerk. Ook verliest glaswol de isolatiewaarde niet en werkt het brandvertragend.

Steenwol voorzetwand

Steenwol is vergelijkbaar met glaswol, maar biedt een betere geluidsisolatie. Qua warmte-isolatie is steenwol vergelijkbaar met glaswol. Ook hierbij moet je dus rekening houden dat je meerdere lagen isolatie moet aanbrengen als je voldoende warmte-isolatie wilt creëren. Steenwol kan beter tegen vocht dan glaswol. Heb je dus kans dat er vocht ontstaat? Dan is het beter om voor steenwol te kiezen.

Vergelijk hieronder de drie isolatiematerialen:

Materiaalsoort Isolatiewaarde Geluidsisolatie Brandwerend Verwerking Prijs
PIR Zeer goed Slecht Slecht Gemakkelijk Duur
Glaswol Goed Voldoende Zeer goed Gemakkelijk Goedkoop
Steenwol Goed Goed Zeer goed Redelijk Gemiddeld

Hoe dik moet de isolatie zijn voor de voorzetwand?

De dikte van de isolatie voor je voorzetwand hangt af van het gekozen isolatiemateriaal en de gewenste isolatiewaarde (Rc-waarde). Om aan de normen van het bouwbesluit te voldoen, moet je voorzetwand een minimale Rc-waarde van 1,3 hebben. Maak je gebruik van glaswol of steenwol? Dan moet het isolatiemateriaal een dikte van 50 millimeter hebben. Kies je voor PIR-isolatie? Dan is een dikte van 30 millimeter al voldoende.

Hoe plaats ik een voorzetwand met isolatie?

Heb je de keuze kunnen maken welk isolatiemateriaal je wilt gebruiken? Volg de onderstaande stappen om de voorzetwand met isolatie te installeren. 

Benodigdheden

  Stap 1. Voorbereiding

   • Zorg dat de muur schoon, droog en vlak is. Verwijder loszittend materiaal.
   • Bepaal de dikte van de isolatie en de voorzetwand, zodat je weet hoe ver de wand van de bestaande muur komt.

  Stap 2. Raamwerk opbouwen

   • Plaats verticale latten of metalen profielen tegen de muur. Deze latten vormen het raamwerk waarop de gipsplaten bevestigd worden.
   • Zorg dat de latten waterpas en loodrecht zijn. Gebruik een waterpas en eventueel afstandhouders.
   • Bevestig de latten aan de vloer, het plafond en de zijmuren. Gebruik hiervoor schroeven.

  Stap 3. Isolatiemateriaal plaatsen

   • Snijd het isolatiemateriaal op maat en plaats het tussen de latten of profielen.
   • Zorg dat de isolatie goed aansluit, zonder gaten of kieren. Een strakke pasvorm zorgt voor een optimale isolatie.

  Stap 4. Dampremmende folie aanbrengen

   • Breng dampremmende folie aan over het isolatiemateriaal om vochtproblemen te voorkomen.
   • Niet de folie vast op de latten en zorg dat de naden goed overlappen.
   • Gebruik tape voor dampremmende folie om de naden af te plakken.

  Stap 5. Gipsplaten bevestigen

   • Meet en snijd de gipsplaten op maat.
   • Bevestig de gipsplaten op het raamwerk met schroeven. Zorg dat de schroeven iets verzinken, maar niet door het karton van de gipsplaat heen gaan.
   • Houdt een kleine afstand (ongeveer 5 mm) tussen de gipsplaten en de vloer om contactgeluiden te voorkomen.

  Stap 6. Afwerking

   • Vul de naden tussen de gipsplaten op met voegmiddel en plaats wapeningsband.
   • Schuur de gedroogde voegen glad.
   • Breng indien gewenst een primer aan voordat je gaat schilderen of behangen.
   • De voorzetwand met isolatie is nu geplaatst.

  Heb je nog vragen over bijvoorbeeld welk isolatiemateriaal je moet kiezen? Neem contact met ons op en ons experts helpen je graag met de juiste keuze maken!