Betonvloer isolatie

Ben je op zoek naar manieren om je betonvloer te isoleren? In dit artikel gaan we dieper in op vloerisolatie van betonvloeren. We bespreken verschillende methoden, de kosten en voordelen ervan.

Waarom is vloerisolatie van een betonvloer zo belangrijk?

De isolatie van een betonvloer is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste zorgt het voor aanzienlijke energiebesparingen doordat de warmte beter wordt vastgehouden. Dit resulteert niet alleen in lagere energierekeningen, maar ook in een verminderde CO2-uitstoot. Daarnaast draagt vloerisolatie bij aan een comfortabeler binnenklimaat. Een geïsoleerde vloer voelt warmer aan en voorkomt tocht en koude voeten. Tot slot verhoogd vloerisolatie de waarde van je woning, omdat het een aantrekkelijk kenmerk is voor potentiële kopers.

Om wat voor betonvloer gaat het?

Als je overweegt om je betonvloer te isoleren, is het belangrijk om na te gaan om wat voor betonvloer het gaat. Het isoleren van een betonvloer op zand gestorte betonvloer is een andere uitdaging dan het isoleren van een betonvloer met vloerverwarming. Elke situatie vereist een andere aanpak en het is belangrijk om advies in te winnen bij een specialist om ervoor te zorgen dat de isolatie goed wordt uitgevoerd.

Wat zijn de verschillende manieren om een betonvloer te isoleren?

Er zijn verschillende methoden om een betonvloer te isoleren. Naast het isoleren vanuit de onderkant, kun je er ook voor kiezen om de betonvloer te isoleren vanaf de bovenkant. Hierbij wordt de isolatie boven op de bestaande vloer aangebracht. Elke methode heeft zijn eigen voordelen en het is belangrijk om de juiste methode te kiezen op basis van jouw situatie.

Betonvloer isoleren vanuit de onderkant

Een van de meest voorkomende methoden om een betonvloer te isoleren, is het isoleren vanuit de onderkant. Dit is vooral relevant als je wilt isoleren met vloerverwarming of als er beperkte ruimte is aan de bovenkant van de vloer. Dit is alleen mogelijk als er een kruipruimte onder de vloer aanwezig is of als er vanuit een kelder geïsoleerd kan worden.

Hierbij wordt de isolatie tussen de betonvloer en de kruipruimte/kelder aangebracht. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de isolatie goed wordt geplaatst en dat er voldoende ventilatie in de kruipruimte aanwezig is om vochtproblemen te voorkomen. 

Soorten isolatiemateriaal voor het onderaf isoleren

Wanneer je ervoor kiest om een betonvloer vanuit de onderkant te isoleren, zijn er verschillende isolatiematerialen waaruit je kunt kiezen. Een populaire keuze is het gebruik van EPS vloerisolatieplaten. Deze platen hebben een hoge isolatiewaarde en zijn eenvoudig te bevestigen. Daarnaast zijn ze vochtbestendig, waardoor ze geschikt zijn voor toepassing in vochtige ruimtes zoals kelders.

Als vochtbestendigheid belangrijk is, overweeg dan EPS. Aan de andere zijde, met sterke isolerende eigenschappen in gedachten, bieden glaswol en steenwol uitkomst, maar zorg ervoor dat ze goed beschermd worden tegen langdurige vochtigheid. Bovendien zijn ze, vanuit een budgetperspectief, vaak goedkoper dan andere isolatiematerialen, wat ze aantrekkelijk maakt wanneer kosten een belangrijke overweging zijn.

Betonvloer isoleren vanaf de bovenkant

Een andere populaire methode om een betonvloer te isoleren, is vanaf de bovenkant. Hierbij wordt de isolatie direct boven op de bestaande vloer aangebracht. Deze methode is vooral handig als je bijvoorbeeld geen kruipruimte hebt of als je de bestaande vloer niet wilt verstoren. Het biedt ook de mogelijkheid om de afwerking van de vloer te verbeteren en eventueel vloerverwarming te installeren.

Soorten isolatie voor het van boven isoleren

Net zoals bij het isoleren vanuit de onderkant, zijn er verschillende isolatiematerialen beschikbaar voor deze methode. Een veelgebruikte keuze zijn EPS vloerisolatieplaten. Deze platen blinken uit door hun hoge isolatiewaarde, waterbestendigheid en eenvoudige bevestiging. Daarnaast is het ook mogelijk om glaswol en steenwol te gebruiken voor het isoleren van een betonvloer vanaf de bovenkant om het goedkoper te maken. 

Betonvloer isoleren op zand gestorte betonvloer:

Het isoleren van een betonvloer die op zand is gestort, kan een uitdaging zijn vanwege beperkte ruimte. In deze situatie is het inspuiten van isolatieschuim een geschikte oplossingen. Voor het inspuiten van isolatieschuim worden eerst kleine gaten geboord in de betonvloer, waarna flexibele buizen of slangen door deze gaten worden ingebracht om het schuim onder de vloer te leiden. Hierbij is het van belang ervoor te zorgen dat de isolatie goed geplaatst wordt en dat er geen openingen zijn waar warmte kan ontsnappen. Daarnaast moet rekening worden gehouden met vochtproblemen, waarvoor goede vochtwering nodig is.

Wat kost het isoleren van een betonvloer?

De kosten voor het isoleren van een betonvloer variëren. Er zijn een aantal belangrijke factoren van impact op de prijs zoals de oppervlakte van de vloer, het type isolatiemateriaal dat wordt gekozen, en of de isolatie zelf wordt uitgevoerd of door een professional. Over het algemeen varieert de prijs van € 25,- tot € 50,- (Excl. btw, incl. plaatsing) per m².

Bij het isoleren van een betonvloer zonder kruipruimte kunnen de kosten behoorlijk hoger uitvallen, met een geschatte range van € 100,- tot € 150,- (Excl. btw, incl. plaatsing) per m². Deze hogere kosten komen voort uit de vereiste hoeveelheid extra isolatiemateriaal om de gewenste isolatiewaarde te bereiken. Daarnaast kan deze methode duurder zijn vanwege de complexiteit van het proces, denk hierbij aan speciale apparatuur wat nodig is om onder het beton te komen en mogelijke aanvullende afwerkingen die na de isolatie nodig zijn. 

Verder is het zo dat een goed geïsoleerde vloer zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing. Door het isoleren van de vloer wordt warmteverlies voorkomen en blijft de warmte beter binnen. Dit resulteert in lagere energiekosten en een comfortabelere leefomgeving en dat drukt op de lange termijn de kosten. Daarnaast zijn er subsidies beschikbaar om je huis te verduurzamen, waardoor het mogelijk is om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Invloed van het type woning op

Naast de kosten zijn er nog andere aspecten waar je rekening mee moet houden bij het isoleren van een betonvloer. Het warmteverlies via de betonvloer wordt beïnvloed door het type woning. Een tussenwoning, doordat deze ingebouwd is, heeft van nature een betere isolatie dan een vrijstaande woning. In een vrijstaande woning is het warmteverlies hoger, wat betekent dat er meer aandacht moet worden besteed aan isolatiemaatregelen om dit effectief tegen te gaan.

Geluidsisolatie door betonvloer isolatie

Daarnaast zorgt het isoleren van een betonvloer ook voor geluidsisolatie. Betonvloeren kunnen geluiden doorlaten, zoals loopgeluiden of geluiden van de onderliggende ruimte. Door het aanbrengen van isolatiemateriaal wordt dit geluid verminderd, waardoor je een stillere en rustigere omgeving creëert.

Bestel vandaag nog isolatiematerialen voor betonvloer isolatie 

Het isoleren van een betonvloer biedt verschillende voordelen, zoals energiebesparing en geluidsisolatie. De kosten variëren, maar het is altijd verstandig om advies te vragen en de juiste materialen en gereedschappen te gebruiken. Dankzij subsidies wordt het isoleren van een betonvloer betaalbaarder en verdien je de investering binnen een paar jaren weer terug. Of je nu zelf de betonvloer isoleert of het laat doen door een professional, een goed geïsoleerde vloer draagt bij aan een comfortabele en duurzame leefomgeving.