Welke isolatie onder een betonvloer?

Een betonvloer zonder isolatie voelt erg koud aan. Daarnaast is de kans groot dat, zonder isolatielaag, vocht en kou via de betonvloer je woning in trekt. Daarnaast kun je natuurlijk warmte verliezen via een betonvloer zonder isolatie. Om je wooncomfort te verbeteren en ervoor te zorgen dat er via de vloer minder kou je huis in trekt, is het aan te raden om een isolatielaag aan te brengen onder je betonvloer.

Een betonvloer isoleren

Per betonvloer en ruimte is het verschillende wat voor soort isolatie je het beste kunt gebruiken. Daarnaast kun je natuurlijk ook je betonvloer op twee manieren isoleren, vanaf de boven- en onderkant. Heb je een ruime kruipruimte onder de vloer, dan is het verstandig om vanaf de onderkant te isoleren. Zorg er wel voor dat je kruipruimte dan een minimale hoogte heeft van 35 cm.

Heb je geen kruipruimte, dan ben je genoodzaakt om je betonvloer vanaf de bovenkant te isoleren. Het isolatiemateriaal komt dan op de betonvloer te liggen. Zorg er dan voor dat je een isolatiemateriaal kiest wat niet te dik is, omdat de gewone vloer er nog bovenop komt te liggen. Dit kan namelijk invloed hebben op de drempels en deuren in je huis.

Isolatiemateriaal onder je betonvloer

Wanneer je ervoor kiest om je betonvloer vanaf de onderkant, dus vanuit de kruipruimte te isoleren, kun je kiezen uit verschillende isolatiematerialen. Welke soort isolatie je gebruikt, hangt af van de ruimte die je hebt onder de vloer. De materialen die het meest worden gebruikt voor het isoleren onder een betonvloer zijn EPS, XPS, en PIR.


EPS platen onder je betonvloer

EPS platen, ook wel geëxpandeerd polystyreen genoemd, zijn gemaakt van piepschuim met een betonhechting. De EPS platen hebben een hoge druksterkte en zijn niet gevoelig voor vocht. Daarnaast zijn ze makkelijk te verwerken en in verschillende diktes verkrijgbaar. In kruipruimtes met veel ruimte wordt er vaak gekozen voor dikkere EPS platen, om zo een hogere isolatie waarde te behalen. De platen zijn volledig recyclebaar en ook nog eens betaalbaar.


PIR platen voor het isoleren van een betonvloer

PIR platen bestaan uit een kunststofmateriaal dat wordt gemaakt met drijfgassen. Tijdens het maken van PIR platen ontstaan er harde schuimstoffen met gesloten cellen in het materiaal, wat te vergelijken in met PUR. PIR platen zijn dunne, stevige maar lichte platen die vaak voorzien zijn van een dampdicht laag. PIR platen kun je voor vele toepassingen gebruiken, waaronder het isoleren van je betonvloer. Doordat de platen dun zijn, kun je ze gemakkelijk aanbrengen in je kruipruimte. Ondanks dat de PIR platen dun zijn, hebben ze een enorm hoge isolatiewaarde.


XPS gebruiken onder een betonvloer

Wat ook een erg geschikt isolatiemateriaal is om je betonvloer vanaf de onderkant te isoleren, zijn XPS platen. De XPS platen lijken erg op EPS platen, alleen hebben de platen een andere structuur en worden anders gemaakt. De XPS platen hebben een gesloten celstructuur, waardoor er weinig warmte verloren gaat. Daarnaast zijn XPS platen goed in te zetten bij vloeren waar een grote druk opstaat. De platen zijn drukvast, maar blijven wel licht van gewicht. Daar tegenover staat dat de platen gemaakt zijn van kunststof, wat dan niet heel milieuvriendelijk is.

Vloerisolatie kopen bij Goedkoopisolatiemateriaal

Heb je besloten met wat voor materiaal je je betonvloer gaat isoleren? Dan kun je bij Goedkoopisolatiemateriaal terecht. Wij hebben namelijk alles in huis voor vloerisolatie. Twijfel je over welk soort isolatiemateriaal je het beste kunt gebruiken onder je betonvloer? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met het vinden van de juiste producten.