Subsidieregeling isolatie 2017
Met dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en dubbel glas bespaar je veel energie. Dat is goed voor het klimaat, geeft meer comfort in huis en verlaagt jouw energierekening. Ook duurzame energie van zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels is goed voor het milieu én voor jouw energierekening. Maar deze energiebesparende maatregelen kosten natuurlijk wel geld. Met subsidies en andere regelingen worden de kosten lager en de investering dus aantrekkelijker.

Subsidieregeling isolatie 2016

Op dit moment is het onduidelijk of er in 2016 nog een specifieke (landelijke) subsidie op woningisolatie zal komen. Je kunt op dit moment echter wel gebruik maken van een lager BTW-tarief.

Voorgaande isolatie subsidies

In voorgaande jaren, zoals in 2009, was er een specifieke woningisolatie subsidie (voor woningen die gebouwd zijn vóór 1976) en ging deze in op 1 juli 2009. Men kon een korting via een aannemer of isolatiebedrijf krijgen. Ook was er in 2009 een tijd een verlaging van het BTW-tarief van kracht. Daardoor was het mogelijk om een korting van 13% (Hoog BTW-tarief van 19% minus Laag BTW-tarief van 6%) op de kosten voor isolatiemateriaal en de werkzaamheden te krijgen. Een dubbele regeling dus en niet gek dat veel mensen in die tijd hun woning hebben laten isoleren.

Subsidie isolatie 2013 en 2014

Vanuit de Rijksoverheid waren er in 2013 en 2014 geen subsidies voor woningisolatie. Er waren echter wel verschillende gemeenten die een subsidie beschikbaar hadden gesteld. De Gemeente Apeldoorn betaalde tot 750 euro uit per aanvraag en liep deze regeling vanaf 2013. Ook de Gemeente Amsterdam en Gemeente Den Haag hebben een dergelijke regeling lopen. De Gemeente Den Haag heeft echter in 2015 een nieuwe regeling beschikbaar gesteld en konden de inwoners van die gemeente in de periode van 1 maart 2015 tot 15 november 2015 een aanvraag indienen voor woningisolatie. Geadviseerd wordt om dus even een kijkje op de website van jouw gemeente te nemen en te zoeken naar een eventuele subsidie op isolatie.

Isolatie subsidieregeling 2015

In 2015 was er geen specifieke subsidie op woningisolatie. Er was wel een BTW-verlaging van kracht en kunnen huiseigenaren ook na een wetswijziging gebruik maken van het verlaagd tarief. Dit betekent dus dat er nog steeds 6% BTW op de loonkosten van isolatie geldt na 1 juli 2015. Daarnaast is er STEP, MeerMetMinder en andere financieringsmogelijkheden van duurzame producten (Bron: Isolatie subsidies). Kijk wat er precies mogelijk is in jouw situatie.

Isolatie subsidie aanvragen

Het is raadzaam om eerst te kijken op welke verschillende soorten woningisolatie je een subsidie kunt krijgen. Daarna kun je een aanvraag indienen bij de gemeente, de provincie of de Rijksoverheid. Als je de juiste optie kiest dan is het mogelijk om minder te betalen. Je kunt een kijkje nemen op de website van jouw gemeente of ook naar het gemeentehuis gaan. Hier kunnen ze je snel en gemakkelijk uitleggen wat er allemaal mogelijk is. Soms is het ook mogelijk om een groene lening of groene hypotheek te krijgen.