PIR platen bevestigen

Je huis isoleren met PIR platen is een goede manier om de energie-efficiëntie van je huis te verbeteren. Zo houd je in de winter de kou buiten en zorg je er in de zomer voor dat er niet te veel warmte naar binnen kan. Werken met PIR is erg makkelijk omdat PIR platen voor veel ruimtes te gebruiken zijn. In dit artikel kom je te weten wat PIR platen zijn en hoe ze het beste bevestigd kunnen worden.

Wat zijn PIR platen?

PIR isolatie is een veelzijdig isolatiemateriaal dat gebruikt kan worden om vele ruimtes te isoleren. Tijdens het productieproces van PIR platen worden er drijfgassen gebruikt waardoor er harde schuimstoffen met gesloten cellen in het materiaal ontstaan, wat vergelijkbaar is met PUR. PIR platen zijn licht, stevig en vaak voorzien van een dampdichte laag, waardoor je bij bevestiging geen dampscherm of folie nodig hebt.

PIR platen worden vaak gebruik bij het isoleren van hellende daken, vloeren, spouwmuren en platte daken. PIR platen zijn erg dun, maar leveren toch een hoge warmteweerstand, waardoor ze goed te gebruiken zijn op plekken waar weinig ruimte is.

Voordelen van PIR platen bevestigen

PIR platen zijn licht, dun en makkelijk om mee te werken. Doordat ze vormvast zijn, is het makkelijk om ze te gebruiken bij rechte stukken die geïsoleerd moeten worden. Verder zijn PIR platen aan beide kanten voorzien van dampdicht aluminium waardoor ze niet snel vochtig worden, zeker de naden worden afgedicht met aluminium tape. Naast het feit dat het erg makkelijk is om met PIR platen te werken, hebben PIR platen ook een erg hoge lambda waarde. De lambda waarde ligt namelijk tussen de 0.019 – 0.027 W/mK. Hoe lager de lambda waarde, hoe minder warmte het materiaal verliest. Daarnaast staat PIR bekend om de goede thermische eigenschappen van het materiaal, met een isolatiewaarde van 0,022-0,025W/mK.

Wat heb je nodig bij het bevestigen van PIR platen?

Zelf je PIR platen monteren is heel makkelijk, maar je hebt wel enkele dingen nodig. Als eerste is het handig om een isolatiemes te hebben waarmee je de platen mee kunt snijden. Daarnaast moet je bedenken hoe je de PIR platen gaat bevestigen. Je kunt er voor kiezen om de PIR platen vast te maken met schroeven of met isolatielijm. Wanneer je er voor kiest om met isolatielijm de PIR platen te monteren, moet je ervoor zorgen dat de randen en het midden van de plaat goed voorzien zijn van lijm. Zo zorg je ervoor dat de platen goed zullen hechten. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de platen met zowel lijm als schroeven te bevestigen. Als laatste heb je natuurlijk tape of kit nodig om de naden en voegen af te dichten. Wanneer je de juiste toebehoren hebt, wordt het bevestigen van PIR platen alleen nog maar makkelijker!

PIR platen bevestigen op een hellend dak

Zoals eerder benoemd zijn PIR platen erg geschikt om te bevestigen op een hellend dak. Om dit te doen moet je eerst enkele voorbereidende stappen uitvoeren. Vervolgens kun je makkelijk zelf PIR platen bevestigen op een hellend dak. Hoe dit precies werkt, leggen we je uit in ons artikel: Een hellend dak isoleren met PIR platen: Stap-voor-stap gids.

Stappenplan PIR platen bevestigen

Het proces van het bevestigen van PIR platen kan per toepassing verschillend zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een dak isoleert, moet je natuurlijk beslissen of je dit doet vanaf de binnen- of buitenkant. Toch zijn de stappen van het monteren van PIR platen in de basis wel hetzelfde. Als eerst zijn er enkele voorbereidende stappen die je moet doorlopen:

  1. Controleer of het oppervlakte wat je gaat isoleren nog in goede staat is. Wanneer dit niet zo is, moet je er eerst voor zorgen dat het oppervlakte zo wordt aangepast dat je er isolatiemateriaal op kunt plaatsen.
  2. Vervolgens ga je kijken of er al isolatiemateriaal aanwezig is. Wanneer er nog isolatiemateriaal aanwezig is, kijk je of dit nog bruikbaar is. Is het isolatiemateriaal niet meer goed en niet meer bruikbaar, dan moet je de oude isolatielaag verwijderen.
  3. Meet vervolgens het oppervlakte op wat geïsoleerd moet worden. Onze tip is om twee keer te meten, zodat je precies weet hoeveel isolatie materiaal je moet aanschaffen.
  4. Koop de juiste hoeveelheid isolatieplaten en de juiste toebehoren.
  5. Snijd de PIR isolatieplaten op maat met een isolatie mes of een zaag. Zorg ervoor dat je de isolatieplaten in het juiste formaat snijdt. Meten is weten!
  6. Bevestig de PIR platen op het oppervlakte met kit of lijm. Je kunt er ook voor kiezen om met dakplaatjes de isolatieplaten vast te schroeven.
  7. Als laatste plak je alle naden en overlappen af met aluminium tape. Zijn er grote naden ontstaan, dan kun je die afdichten met PUR schuim.


PIR platen kopen bij Goedkoopisolatiemateriaal.nl

Bij Goedkoopisolatiemateriaal.nl vind je een ruim aanbod aan PIR platen voor de beste prijzen. Ben je op zoek naar iets anders dan PIR? Bekijk dan onze andere isolatiematerialen. Heb je vragen over een van onze producten of weet je niet goed wat voor soort isolatiemateriaal je nodig hebt? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met het vinden van het juiste isolatiemateriaal.