Een hellend dak isoleren met PIR platen: Stap-voor-stap gids

Het installeren van PIR isolatieplaten is een geweldige manier om de energie-efficiëntie van uw huis te verbeteren. In dit artikel geven we je een stap-voor-stap handleiding over hoe je dit zelf kunt doen met een hellend dak. Het is belangrijk om het juiste type isolatie voor jouw dak te kiezen en vooraf enkele voorbereidende stappen te nemen. We zullen ook de voor- en nadelen van het gebruik van PIR isolatieplaten bespreken, evenals enkele tips die handig zijn om te weten bij het installeren ervan.

Wat zijn PIR platen?

PIR platen zijn gemaakt van polyisocyanuraat (PIR), een thermohardend kunststofschuim. Ze worden gebruikt voor thermische isolatie en zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. De isolatiewaarde van PIR platen is zeer goed, namelijk 0,022 - 0,025 W/Mk. PIR isolatie kan helpen om warmteverlies tot 50% te verminderen, waardoor ze een goede keuze zijn om je huis te isoleren. Bovendien zijn ze brandwerend en kunnen ze helpen je huis te beschermen bij brand.

Voordelen van dakisolatie

Er zijn verschillende voordelen aan het isoleren van je dak. Ten eerste kan het je energierekeningen helpen verlagen. In de winter helpt het de warmte binnen te houden, en in de zomer helpt het de koele lucht binnen te houden. Bovendien kan dakisolatie het algemene comfort van je woning helpen verbeteren. Isolatie kan je huis ook beschermen tegen vochtschade en ongedierte.

Voorbereidende stappen voor het isoleren van je dak

Voordat je begint met het plaatsen van PIR-isolatieplaten, zijn er een paar dingen die je moet doen:

  1. Beslis of je de binnenkant of de buitenkant van het dak wilt isoleren.

  1. Controleer de toestand van het dak en zorg ervoor dat het in goede staat is.

  1. Is er al isolatie aanwezig? Deze kun je behouden of verwijderen afhankelijk van welk isolatiemateriaal je wilt toepassen.

  1. Maak het oppervlak van het dak schoon en zorg dat het vrij is van vuil, stof en puin.

Hellend dak van binnen of buiten isoleren?

Zoals eerder gezegd, is het belangrijk deze keuze te maken voor je begint. Dit heeft namelijk invloed op de stappen die je moet volgen en ook op welke materialen je nodig zult hebben. Om je te helpen met een keuzen hebben we de voor- en nadelen van zowel binnen- als de buitenkant isoleren voor je op een rij gezet. 

Het isoleren van de binnenkant van een dak heeft verschillende voordelen:

  • Het is een effectievere manier van isoleren, omdat het voorkomt dat warme lucht via het dak ontsnapt.
  • Het is minder duur en gemakkelijker te plaatsen dan buitenisolatie.
  • Je hebt geen speciaal gereedschap of apparatuur voor nodig.

Er zijn echter ook enkele nadelen te bedenken: 

  • Het kan moeilijk zijn om te zorgen dat de isolatie goed aangebracht en afgedicht wordt.
  • Binnen isoleren neemt meer ruimte in beslag.

Binnen isoleren is de meest standaard keuze als je dak nog niet geïsoleerd is of als je opnieuw gaat isoleren (na-isoleren). Natuurlijk is binnen isoleren niet altijd de vanzelfsprekende keuze. 

Het isoleren van de buitenkant van een dak heeft verschillende voordelen:

  • Het kan helpen het dak te beschermen tegen weersinvloeden en de levensduur ervan te verlengen.
  • Je hebt geen speciaal gereedschap nodig.

Er zijn echter enkele nadelen om rekening mee te houden:

  • Het is duurder om van buitenaf te isoleren.
  • Het kan moeilijk zijn om op het dak te komen om de isolatie te plaatsen.
  • Het is belangrijk dat de isolatie goed aangebracht en afgedicht wordt, anders kan het vocht binnenlaten en schade aan het dak veroorzaken.

Het buiten isoleren van je dak is ideaal als je bijvoorbeeld je oude dakpannen toch al wou vervangen. Daarnaast scheelt buiten isoleren ook ruimte aan de binnenkant. 

Instructies voor het plaatsen van PIR platen bij een hellend dak

Als je besluit je dak te isoleren met PIR platen, volg dan deze stappen voor een geslaagde installatie:

Allereerst is het belangrijk dat je kijkt of je dakbeschot vlak is. Is dit niet het geval? Dan kun je ventilatielatten plaatsen om de isolatieplaten aan te bevestigen. Hiermee voorkom je dat het isolatiemateriaal bol aangebracht wordt. Dit veroorzaakt namelijk een gat tussen het dak en de isolatie, waardoor de isolatie minder effectief zal zijn.

  1. Meet het oppervlak van het dak om te berekenen hoeveel isolatie je nodig zult hebben. Meten is weten! Zorg ervoor dat je tenminste twee keer meet.

  1. Koop de juiste hoeveelheid isolatieplaten. Onthoud wel, je kunt beter te veel hebben dan te weinig. Maak een inschatting op basis van een berekening en hou wat speelruimte over.

  1. Snijd de isolatieplaten op maat, met een scherp mes of een zaag. Ook hier is het belangrijk dat je goed blijft meten! Het is zonde als je een stuk te veel eraf zaagt.

  1. Smeer een gelijkmatige laag lijm op het oppervlak van het dak.

  1. Breng de isolatieplaten op hun plaats en druk ze stevig aan zodat ze goed aan de lijm hechten.

  1. Dicht alle naden en voegen af met tape of kit. Je kunt ook PU schuim gebruiken.

  1. Bedek alle blootliggende delen met een beschermende laag, zoals verf of dakvilt.

Tips voor het isoleren van een hellend dak

  • PU schuim is zeer effectief voor het dichten van kieren, maar het zet wel veel uit. Zorg ervoor dat je overtollig schuim verwijdert na het uitharden.
  • PIR is zeer vochtbestendig, je hebt dus geen apart dampscherm nodig!

PIR platen kopen bij Goedkoopisolatiemateriaal.nl

Voor de beste PIR platen ben je bij Goedkoopisolatiemateriaal.nl aan het juiste adres! In onze webshop vind je een ruim assortiment aan PIR platen voor de beste prijzen. Naast PIR isolatie verkopen we ook andere soorten isolatiematerialen. Wij hebben alles in huis voor al jouw isolatieprojecten! Heb je vragen over onze producten? Neem dan gerust contact met ons op.

Isolatie keuzehulp

Wat wil jij isoleren?

Met onze keuzehulp vind je wat je nodig hebt.

Start keuzehulp