Bij het verduurzamen van een woning, is isolatie van groot belang. Het kan de energiekosten verlagen, geluid absorberen en zorgen voor een comfortabel klimaat. Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal is echter niet altijd gemakkelijk, vooral als het gaat om de prijs. 

Soorten isolatiemateriaal

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. De prijs van het isolatiemateriaal dat je nodig hebt is naast de soort isolatie ook afhankelijk van de dikte, isolatiewaarde en van het isolatiemateriaal. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende soorten isolatiemateriaal en hun prijzen per m²:


Isolatiemateriaal met Rd-waarde  

Vanaf-prijs per m² (60mm)

Glaswol plaat (Rd 1,60)

€ 3,59

Steenwol plaat (Rd 1,70) 

€ 7,88

EPS plaat (50mm) (Rd 1,38)

€ 8,15

PIR plaat (Rd 2,70)

€ 15,85


Glaswol isolatie

Glaswol isolatie is gemaakt van gerecycled glas en heeft uitstekende thermische eigenschappen. Het is relatief goedkoop en wordt vaak gebruikt voor het isoleren van daken, muurisolatie en vloerisolatie. De prijs van glaswol isolatie varieert van € 2,50 tot € 20 per m².

Steenwol isolatie

Steenwol isolatie is gemaakt van gesmolten steen en heeft vergelijkbare thermische eigenschappen als glaswol isolatie. Het is duurder dan glaswol isolatie, maar heeft een hogere geluidsabsorptie en brandwerendheid. De prijs van steenwol isolatie varieert van € 5 tot € 20 per m².

EPS isolatieplaten

EPS isolatieplaten zijn gemaakt van piepschuim ofwel Tempex en meer specifiek uit geëxpandeerd polystyreen en zijn licht van gewicht en gemakkelijk te installeren. Ze hebben uitstekende thermische eigenschappen en zijn relatief goedkoop. De prijs van EPS isolatieplaten varieert van € 8 tot € 25 per m2.

PIR isolatieplaten

PIR isolatieplaten zijn gemaakt van polyisocyanuraat en hebben uitstekende thermische eigenschappen. Ze zijn duurder dan de meeste andere soorten isolatiemateriaal, maar hebben een hogere isolatiewaarde. De prijs van PIR isolatieplaten varieert van € 10 tot € 60 per m2.

Isolatie kosten per toepassing

Soort isolatie 

Gemiddelde € prijs per m²

Gevelisolatie

€ 15 tot 130

Vloerisolatie

€ 30

Dakisolatie

€ 40 tot 60

Kruipruimte isolatie

€ 20 tot 25


Overige benodigdheden

Naast het isolatiemateriaal zelf zijn er nog andere benodigdheden voor het isoleren van een woning. Dit kan bijvoorbeeld tape, kit, persoonlijke bescherming en andere toebehoren omvatten. 

Het isoleren van je huis is een investering

Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat isolatie een investering is die zichzelf op de lange termijn terugverdient door de besparing op energiekosten. Door je woning goed te isoleren, verminder je het energieverbruik en daarmee de energierekening. Het is daarom verstandig om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de terugverdientijd en de uiteindelijke besparing op energiekosten.