Werkt spouwmuurisolatie als geluidsisolatie?

Bij het overwegen van isolatiemaatregelen voor een woning, denken veel mensen aan thermische isolatie om de stookkosten te verlagen. Maar wist je dat spouwmuurisolatie ook kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast?

Wat is spouwmuurisolatie?

Voordat we ingaan op de vraag of spouwmuurisolatie werkt als geluidsisolatie, is het belangrijk om te weten wat spouwmuurisolatie precies is. Een spouwmuur bestaat uit twee muren met daartussen een open ruimte, de spouw genaamd. Spouwmuurisolatie is het aanbrengen van isolatiemateriaal in deze open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur.

Een voorbeeld van een stevige spouwmuurisolatie is TP 432KD. Deze isolatie is gemaakt van waterafstotende glaswol met ECOSE® Technology en is éénzijdig bekleed met een naturel glasvlies.

Het voordeel van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een van de effectiefste manieren om de woning meer energie-efficiënt te maken. Het kan de warmteverliezen van een woning tot wel 30% verminderen en kan dus grote besparingen opleveren op de energierekening. Naast de voordelen van het isoleren van een spouwmuur, kunnen er ook nadelen optreden als de spouw niet correct geïsoleerd wordt. Lees hier meer over de acht grootste nadelen van spouwmuur isolatie.

Hoe werkt geluidsisolatie?

Geluid plant zich voort in golven en kan door verschillende materialen worden geabsorbeerd, gereflecteerd of worden doorgelaten. Geluidsisolatie is het verminderen van de doorgang van geluidsgolven door middel van absorptie, reflectie of een combinatie van beide.

Geluid is een vorm van energie die door de lucht of andere materialen beweegt. Wanneer geluidsgolven een materiaal raken, kunnen ze worden geabsorbeerd door het materiaal. Dit kan het geluid verminderen dat doorgaat naar de andere kant van het materiaal, wat geluidsisolatie als resultaat heeft.

Een andere manier waarop geluid kan worden verminderd, is door het te reflecteren. Dit betekent dat de geluidsgolf van het materiaal terugkaatst in de tegenovergestelde richting, waardoor het minder verder gaat. Door het combineren van absorptie en reflectie kan het geluid maximaal worden verminderd.

Geluidsisolatie kan worden bereikt door het gebruik van materialen met geluidsisolerende eigenschappen, zoals dikke isolatie, dubbele beglazing en massieve muren.

Hoeveel geluidsisolatie kun je verwachten van spouwmuurisolatie?

Hoewel spouwmuurisolatie eigenlijk bedoeld is voor thermische isolatie, kan het ook enige geluidsisolerende eigenschappen hebben. Spouwmuurisolatie vermindert het contact tussen de binnen- en buitenmuur, wat kan helpen bij het verminderen van de doorgang van geluidsgolven.

Het is wel belangrijk op te merken dat spouwmuurisolatie niet specifiek is ontworpen voor geluidsisolatie en dat de geluidsisolerende eigenschappen afhankelijk zijn van het type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt. Steenwol isolatie en glaswol isolatie hebben bijvoorbeeld betere geluidsisolerende eigenschappen dan bijvoorbeeld PIR platen of EPS


Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat spouwmuurisolatie vooral goed werkt bij het verminderen van hoge frequentie geluiden, zoals verkeerslawaai. Lage frequentie geluiden, zoals basgeluiden, worden minder goed geabsorbeerd door spouwmuurisolatie en kunnen nog steeds worden gehoord, maar wel minder goed.

Andere maatregelen voor geluidsisolatie

Als je specifiek op zoek bent naar geluidsisolatie, zijn er andere maatregelen die je kunt nemen naast spouwmuurisolatie. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Dakisolatie: Dakisolatie kan een belangrijke rol spelen bij geluidsisolatie, vooral bij gebouwen waar het dak het grootste oppervlak heeft en dus een belangrijke bron van geluidsoverlast kan zijn. Geluidsgolven kunnen namelijk door het dak heen komen en zorgen voor geluidsoverlast in de ruimtes eronder.
  • Vloerisolatie: Vloerisolatie kan fijn zijn in gehorige gebouwen. Vooral in gebouwen waar veel geluid vanuit de onderliggende verdiepingen doordringt naar de bovenliggende verdiepingen
  • Plafond isolatie: Net zoals vloerisolatie kan plafond isolatie fijn zijn in gehorige gebouwen. Vooral in gebouwen waar veel geluid van de bovenliggende verdiepingen doordringt naar de verdiepingen eronder.
  • Dubbele beglazing: Dubbele beglazing kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast van buitenaf.
  • Massieve muren: Massieve muren zijn betere in het isoleren van geluid dan spouwmuren. Als je bijvoorbeeld in een oud huis woont met dikke stenen muren, hoef je misschien geen extra maatregelen te nemen voor geluidsisolatie.
  • Geluidsisolerende panelen: Geluidsisolerende panelen zijn gemaakt van materialen die zijn ontworpen om geluid te absorberen en te reflecteren.
  • Geluidswerende gordijnen: Geluidswerende gordijnen kunnen helpen bij het verminderen van geluidsoverlast van buitenaf en kunnen ook de akoestiek in een ruimte verbeteren.

Spouwmuurisolatie als geluidsisolatie

Spouwmuurisolatie kan zeker enige geluidsisolerende eigenschappen hebben, maar het is belangrijk om te onthouden dat het eigenlijk bedoeld is voor thermische isolatie en dat de geluidsisolerende eigenschappen afhankelijk zijn van het type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt. Als je specifiek op zoek bent naar geluidsisolatie, zijn er andere maatregelen die je kunt nemen. We geven je graag meer informatie over de beste geluidsisolatie in een van onze andere kennisbank artikelen.