Is PIR brandveilig?

PIR is veilig en goed isolatiemateriaal met brandveiligheid als een van de vele kenmerkende eigenschappen. Het is bij het isoleren van je huis uiteraard belangrijk om op de isolatiewaarde te letten, maar ook andere aspecten zijn daarbij van belang, zoals de brandveiligheid. PIR isolatie staat zowel bekend als isolatiemateriaal dat een hoog rendement heeft als om de brandveiligheid. Dit heeft met de samenstelling van het isolatiemateriaal te maken.

Is PIR isolatie brandbaar?

PIR isolatie is niet brandbaar in de zin dat het direct in vlammen opgaat, PIR is brandvertragend en brandwerend. De chemische structuur van PIR zorgt voor de brandvertragende eigenschappen en er is sprake van een indeling in brandklasse B. Deze indeling zorgt ervoor dat het label brandwerend erop van toepassing is. 

Als er sprake is van een brand dan vat PIR isolatiemateriaal niet direct vlam. PIR is als zeer moeilijk brandbaar materiaal te kenmerken en levert wat dat betreft een zeer minimale bijdrage aan branden. Uiteraard hangt het van de toepassing van PIR af hoe snel het vuur vat krijgt op het materiaal. Bevind het isolatiemateriaal zich in een spouwmuur of dan heeft een brand daar minder snel invloed op dan wanneer PIR isolatie tegen een houten wand is geplaatst.

Wat betekent brandklasse B bij PIR?

De indeling in een brandklasse heeft bij PIR betrekking op de brandbaarheid van het materiaal dat onderdeel is van een gebouwde omgeving Er is in Nederland en Europa een algemene brandklassering van toepassing (EN13501-1) die van A tot en met F loopt. De hoogste klassering is A en dat betekent dat het materiaal als bijna onbrandbaar is te beschouwen. Brandklasse B bij PIR betekent dat het materiaal zeer moeilijk brandbaar is en aan brand een zeer beperkte bijdrage levert.

Rookontwikkeling bij PIR

Er zijn uiteraard testen uitgevoerd voor de brandveiligheid van PIR en de rookontwikkeling. Bij ontbranding van het materiaal is er sprake van een zeer beperkte rookontwikkeling. Daarbij is er verder geen sprake van het smelten of druppelen van het materiaal. Bij ontbranding van PIR is het bovendien zo dat het materiaal niet een aanhoudende brand heeft, maar eerder verkoolt.

PIR extra brandwerend maken

PIR isolatie is van zichzelf brandveilig, maar het is altijd mogelijk om de isolatie extra brandwerend te maken. Bijvoorbeeld door PIR platen te kopen die met een extra brandwerende laag zijn uitgevoerd. Het gaat hierbij onder meer om PIR platen met gipsplaat of van een combinatie in de vorm van Fermacell plaat van gipsvezel. Dit is materiaal dat echt onbrandbaar is. 

Brandveiligheid vergeleken met andere isolatiematerialen

De brandveiligheid van PIR is groter dan die van EPS isolatieplaten die in verhouding een grotere bijdrage leveren aan brand en daarom in brandklasse C zijn ingedeeld. Glaswol en steenwol zijn daarentegen in klasse A1 ingedeeld en leveren geen enkele bijdrage aan brand en zijn als onbrandbaar bestempeld. PIR voorziet ten opzichte van steenwol en glaswol echter in een hoger rendement. Zowel voor de brandveiligheid als voor de isolatiewaarde is PIR isolatie een uitstekende keuze.