Hoe isoleer je een muur van binnenuit?

Het belang van muurisolatie

Het isoleren van muren is een belangrijk aspect van het verbeteren van de energie-efficiëntie van een huis. Het zorgt ervoor dat warmte in de winter wordt vastgehouden en koude lucht in de zomer wordt buiten gehouden. Bovendien kan het isoleren van muren helpen om vochtproblemen te verminderen en de geluidsisolatie te verbeteren.

Kies het juiste isolatiemateriaal

Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal is cruciaal om ervoor te zorgen dat de isolatie effectief is en goed past bij de muur en de omgeving. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen op de markt, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte materialen:

Glaswol: dit materiaal is gemaakt van fijne glasvezels en is relatief goedkoop. De structuur van glaswol is los en het materiaal laat zich gemakkelijk verwerken. Een ander voordeel is dat glaswol toe te passen is voor een combinatie van thermische en akoestische isolatie

Steenwolisolatie: dit materiaal is gemaakt van steen en is zeer efficiënt. Het is echter duurder dan sommige andere materialen en kan irriterend zijn voor de huid en longen als het niet op de juiste manier wordt geïnstalleerd.

PIR-Isolatie platen: PIR isolatie heeft als voordeel over een hoge isolatiewaarde te beschikken. Bij een uitvoering van deze platen met een dampwerende laag is er bovendien sprake van een uitstekende bescherming tegen vocht.

Stap 1: Verwijder de afwerking

Om de isolatie aan te brengen, moet je de afwerking, zoals behang, verf of pleisterwerk, verwijderen. Hierdoor krijg je toegang tot de muur en kun je de isolatie erop aanbrengen. Zorg ervoor dat je de afwerking voorzichtig verwijdert om de muur niet te beschadigen.

Stap 2: Bereid de muur voor

Voordat je begint met het aanbrengen van de isolatie, moet je ervoor zorgen dat de muur schoon en droog is. Als er vochtplekken, vorstschade, opstijgend vocht, of andere tekenen van vochtproblemen te zien zijn op de binnenmuren, moet de oorzaak hiervan eerst worden aangepakt. Als je dit niet doet, zal de isolatie het vochtprobleem alleen maar verergeren. Let erop dat ook scheuren in de buitengevel voor vochtproblemen kunnen zorgen. Je kunt ook overwegen om aan de muurkant (buitenzijde) een dampdoorlatende folie te gebruiken, waarbij je het isolatiemateriaal plaatst tussen deze folie en aan de binnenzijde een dampremmende folie aanbrengt. Dit zorgt ervoor dat vocht niet in de isolatie terechtkomt.

Stap 3: Breng de isolatie aan

Snijd het isolatiemateriaal op maat en plaats het tussen de binnen- en buitenmuur. Zorg ervoor dat er geen openingen of kieren zijn, anders kan er koude lucht binnenkomen. Bij binnenmuurisolatie is er een verhoogd risico op koudebruggen, wat plaatsen zijn waar de isolatielaag doorbroken is en waarlangs warmte verloren gaat. Hierdoor neemt ook het risico op vochtproblemen toe. Koudebruggen kunnen zich vaak voordoen tussen muur en kozijn, muur en muur, muur en vloer, enzovoort. Om een optimaal resultaat en een hoog rendement te bereiken, is het belangrijk om koudebruggen zoveel mogelijk te vermijden en om de binnenmuurisolatie luchtdicht te maken. Luchtdichte isolatie helpt om het warmteverlies te verminderen en verkleint het risico op condensatieproblemen. Je kunt ook overwegen om de isolatie vast te maken met lijm of speciale beugels om ervoor te zorgen dat het op zijn plaats blijft.

Breng je PIR isolatie aan? Bekijk dan alle stappen voor het bevestigen van PIR isolatie.

Stap 3: Breng de afwerking opnieuw aan

Als de isolatie op zijn plaats zit, kun je de afwerking weer aanbrengen. Dit kan betekenen dat je het behang, de verf of het pleisterwerk moet herstellen of vervangen. Zorg ervoor dat je de afwerking weer op dezelfde manier aanbrengt als voorheen om een ​​gelijkmatige uitstraling te behouden.

Stap 4: Overweeg ventilatie aan te brengen

Wanneer je de muur van binnenuit isoleert, kan dit de luchtstroom in de kamer beïnvloeden. Door luchtdicht te isoleren wordt de luchtcirculatie in huis beperkt. Dit betekent dat de binnentemperatuur 's zomers sneller opwarmt en langzamer afkoelt, wat het voordeel van isolatie in de winter dus tot een nadeel maakt in de zomer. Daarom is het aan te raden om te zorgen voor goede ventilatie en klimaatregeling. Je kunt bijvoorbeeld ventilatieroosters in de muren of ramen plaatsen of een mechanisch ventilatiesysteem installeren

Stap 5: Overweeg geluidsisolatie aan te brengen

Als je de muur van binnenuit isoleert, kan dit ook helpen om het geluid van buitenaf te verminderen. Als je in een drukke buurt woont of last hebt van verkeerslawaai, kun je geluidsisolatie overwegen om het geluidsniveau in je huis te verminderen.

Laat het isolatiewerk doen door een professional

Als je niet zeker weet hoe je de muur van binnenuit moet isoleren of als je niet beschikt over de nodige vaardigheden of gereedschappen, is het raadzaam om het werk te laten doen door een professional. Een ervaren isolatiespecialist kan je helpen bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal en het zorgen voor een nauwkeurige en effectieve installatie.

Het isoleren van een muur is aan te raden

Het isoleren van een muur van binnenuit kan helpen om warmte in huis vast te houden en het energieverbruik te verminderen. Het is belangrijk om het juiste isolatiemateriaal te kiezen en ervoor te zorgen dat de muur schoon en droog is voordat je begint met isoleren. Aan het einde van de streep is het isoleren van een muur zeker aan te raden.