Gemiddelde kosten van het isoleren van een zolder

De zolder is in huis vaak een ondergeschoven kindje dat weinig aandacht krijgt. Het is een plek om spullen op te slaan, maar ook te gebruiken als ruimte om een extra kamer te creëren. In elk geval is het een ruimte waar winst te halen valt op de energiebesparing en het creëren van extra comfort. Het is dan ook altijd een uitstekend idee om de zolder te isoleren. Er gaat via het dak enorm veel warmte verloren en daarom is zolderisolatie een perfecte keuze om op energie te besparen en meer comfort te realiseren. Uiteraard is er een prijskaartje aan verbonden. Daarom is het interessant om te kijken wat de gemiddelde kosten zijn van het isoleren van een zolder. Wil je op de prijs van zolder isoleren besparen? In dat geval is het aan te raden om de klus zelf te doen, want bij uitbesteding van de werkzaamheden betaal je altijd meer.

Wat zijn de kosten bij zolder isoleren als je het zelf doet?

Het is het voordeligst om zelf je zolder te isoleren door een compleet zolder isolatiesysteem te kopen en aan de slag te gaan. Je bent in dit geval namelijk alleen kosten kwijt voor de aanschaf van het isolatiemateriaal en hoeft geen prijs te betalen voor dure arbeidsuren. Ook de voorrijkosten die in rekening worden gebracht, hoef je niet mee te tellen als je zelf aan de slag gaat met de isolatie van je zolder. 

Besparen op de kosten bij het zelf isoleren van je zolder?

Wil je op de kosten letten bij het isoleren van je zolder dan is het doe-het-zelf de beste keus. Bovendien is het niet moeilijk om zelf de klus te klaren. Maak je gebruik van het complete zolder isolatiesysteem dan zijn de isolatieplaten klaar voor gebruik en is een zijde al decoratief afgewerkt. Het kant-en-klare pakket bevat alle benodigde materialen voor dakisolatie. Er zijn verschillende complete zolderisolatiesystemen beschikbaar, zodat er te besparen valt op de kosten. De goedkoopste optie Iso-Fit compleet zolderisolatiesysteem kent een vanaf prijs beneden de € 40. De prijzen lopen uiteraard verder uiteen, maar je hebt ook de optie om in plaats van een compleet systeem de keuze om PIR isolatieplaten los te kopen. Zo kan je verder op de kosten besparen. Volg bij het zelf isoleren van je zolder dan het handige stappenplan voor een hellend dak isoleren

Wat zijn de kosten van zolder isoleren bij uitbesteding?

De gemiddelde kosten lopen uiteraard uiteen en zijn onder meer afhankelijk van het type isolatie en het oppervlak. Het aantal m² zolderisolatie bepaalt onder andere de prijs. Je bent echter niet alleen geld kwijt aan het materiaal, maar betaalt ook een prijs voor de dure arbeidsuren en voorrijkosten. Je bent hoe dan ook meer geld kwijt als je kiest voor uitbesteding terwijl het zelf doen veel goedkoper is. Om je een indruk te geven van de gemiddelde kosten van een zolder isoleren bij het inhuren van een vakman komen hierna zolderdakisolatie en vloerisolatie aan bod.

Gemiddelde kosten zolder isoleren (dak): € 4.000 

De gemiddelde kosten van dakisolatie komen uit op € 4.000. Dit is een gemiddelde prijs, waarbij je voor een kleine tussenwoning net wat lager uitkomt en voor een vrijstaande woning gemiddeld meer kosten kwijt bent. Bij de uitbesteding van het isoleren van je zolder zijn er overigens uiteraard eveneens prijsverschillen. De kosten zijn dan niet alleen afhankelijk van het type isolatie, maar ook van het bedrijf dat je inhuurt. Je kan per vierkante meter zolderisolatie rekening houden met een gemiddelde prijs van € 80 per m² tot meer dan € 140 per m² als je een gecertificeerd isolatiebedrijf inhuurt.

Gemiddelde kosten zoldervloer isoleren: € 1.500

Het is ook mogelijk om de keuze te maken om de zoldervloer te isoleren, waarbij er verschillende isolatiesoorten zijn die in prijs verschillen. De gemiddelde kosten bij uitbesteden van het isoleren van de vloer aan een vakman komen uit op € 1.500. het hangt van het type materiaal en het oppervlak van de zoldervloer af wat de werkelijke kosten zijn. Zo is er een onderscheid te maken tussen de kosten van glaswol isolatie en isolatieplaten. Bij glaswol is het bovendien zo dat deze afgewerkt dient te worden met bijvoorbeeld OSB beplating om als ondervloer te dienen.

Wegen de kosten van zolderisolatie op tegen de voordelen?

Wil je de zolder gebruiken als slaapkamer of als werkkamer of de ruimte isoleren om energie te besparen? Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het isoleren van je zolder. Een niet-geïsoleerde zolder verliest warmte door het dak heen. Isoleer je het dak van de zolder dan stijgt de warmte op, maar blijft deze in de ruimte. 

Aangezien de kosten bij het zelf isoleren van je zolder het laagst zijn, is de terugverdientijd ook het kortst. Je bespaart dan ook niet alleen op je energierekening, maar verdient er in de toekomst geld aan. Naast de thermische isolatie zorgen isolatieplaten ook voor akoestische isolatie. Dit is uiteraard eveneens een voordeel net als het isoleren van je zolder een relatief goedkope isolatiemaatregel is. 

Verder is er het voordeel dat de warmte in de winter binnenblijft, maar als het in de zomer warm is, houdt de isolatie de warmte van buiten tegen. Het wooncomfort neemt wat dat betreft in alle opzichten toe. Dit geldt eveneens voor de waarde van je woning, want isolerende maatregelen verhogen de energieprestatie en daarmee de woningwaarde. Uiteraard is er nog een voordeel bij het isoleren van je zolder, want door isolerende maatregelen te nemen, verbruik je minder energie en dat is natuurlijk goed voor het milieu. In alle opzichten wegen de kosten van het isoleren van je zolder dan ook zeker op tegen de voordelen.

Hoe zit het dan met de subsidie?

Isolatiebedrijven vertellen graag dat je subsidie kan krijgen voor de kosten van het isoleren van je zolder. Er zitten echter veel haken en ogen aan, want er gelden strikte voorwaarden om voor een subsidie in aanmerking te komen. Het betreft hier de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) die tot 2030 doorloopt. 

Voorwaarden

Een voorwaarde is bijvoorbeeld dat je bij het aanvragen van een subsidie voor een isolatiemaatregel altijd ook nog minimaal één andere isolatiemaatregel moet nemen. Wil je alleen je zolder isoleren dan kom je dus al niet in aanmerking voor deze subsidie. Bij minimaal één andere isolatiemaatregel valt er bijvoorbeeld onder meer te denken aan de installatie van een zonneboiler of warmtepomp. 

Specifieke regels dakisolatie

Bovendien gelden er verdere regels voor dakisolatie. Bij het isoleren van de zolder of vloer van de vliering geldt bijvoorbeeld dat de ruimte onverwarmd dient te zijn. Bovendien is het niet mogelijk om vlieringsvloerisolatie en dakisolatie als twee isolatiemaatregelen met elkaar te combineren. Daarnaast geldt zowel voor dakisolatie als voor zoldervloerisolatie dat er een minimaal vereiste is voor wat betreft het aantal m². Er is eveneens een minimaal vereiste isolatiewaarde van toepassing. Wil je alleen je zolder isoleren en geen warmtepomp installeren of een zonneboiler nemen dan kom je dus op basis van de voorwaarden niet in aanmerking voor een subsidie.

Conclusie: kosten zijn bij zelf zolder isoleren het laagst

Op basis van de gemiddelde kosten voor een zolder isoleren en rekening houdend met arbeidsuren en voorrijkosten, is de conclusie te trekken dat zelf isoleren het goedkoopst is. Je betaalt in dat geval alleen kosten voor de aanschaf van het materiaal. Bovendien profiteer je ook nog van het voordeel dat je direct aan de slag kan. Tegenwoordig lopen de wachtlijsten bij isolatiebedrijven alleen maar op en moet je relatief lang wachten voordat je aan de beurt bent. Overigens heb je, als je alles zelf doet, ook nog het voordeel dat je extra prijsbewust isolatiemateriaal kan kopen, want de prijsklassen variëren.