Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) 2019-2020

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) gaat weer open vanaf 2 september

Goed nieuws! Per 2 september gaat de SEEH weer open voor woningeigenaren. Toen in april 2017 het subsidieplafond voor de SEEH was bereikt, werd deze tijdelijk stopgezet. De Rijksoverheid wil huiseigenaren blijven stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen en stelt daarom weer 84 miljoen beschikbaar. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zie hierover: “Met goede isolatie heb je veel minder energie nodig. Dat scheelt in de energiekosten en het is een belangrijke stap richting een duurzaam gebouwde omgeving.”

De "Subsidie energiebesparing eigen huis" voor eigenaar én bewoner loopt vanaf 15 augustus 2019 tot en met 31 december 2020. Dit betekent dat u subsidie kunt aanvragen voor maatregelen die na 15 augustus 2019 zijn uitgevoerd, vanaf 2 september kunnen de aanvragen worden ingediend. Na 2020 is er ook nog subsidie beschikbaar, de ISDE-regeling wordt namelijk vanaf 2021 uitgebreid met isolatiemaatregelen. Deze subsidie is er nu alleen voor zonneboilers, pelletkachels en warmtepompen.

Wijziging ten opzichte van 2016

In september 2016 werd de SEEH-subsidie ingevoerd. Grotendeels is de regeling nog hetzelfde als in 2017. Een belangrijke wijziging is dat de werkzaamheden nu altijd uitgevoerd moeten worden door een bedrijf dat staat ingeschreven bij de KvK. Onder de oude voorwaarden mocht de installatie in sommige gevallen zelf worden uitgevoerd. Om vanaf 2 september in aanmerking te komen voor de SEEH, is dit niet meer mogelijk. Het isolatiemateriaal mag je wel zelf inkopen, zolang deze de juiste isolatiewaarde heeft en het bouwbedrijf bevestigt dat het geplaatste materiaal aan de subsidie-eisen voldoet.

Hoogte van de subsidie

De maximale subsidie die je ontvangen kan voor energiebesparende maatregelen is €10.000 per woning. Als je het zeer energiezuinig pakket uitvoert, ontvang je maximaal €15.000 aan subsidie.

De voorwaarden

Behalve dat de installatie van het isolatiemateriaal moet worden uitgevoerd door een bedrijf, zijn er meer voorwaarden waaraan voldaan moet worden. De belangrijkste zijn:

  • Je neemt minstens 2 isolatiemaatregelen.
  • De maatregelen zijn uitgevoerd vanaf 15 augustus 2019. De kan pas worden subsidie aangevraagd nadat het werk is afgerond en betaald. Op RvO.nl kun je checken of er nog budget beschikbaar is.
  • Je bent de eigenaar van de woning waarvoor je subsidie aanvraagt en woont er al of gaat er wonen na de renovatie.
  • Voor de woning is nog niet eerder subsidie verstrekt vanuit de Subsidie energiebesparing eigen huis.
  • De subsidie kan worden aangevraagd voor hoogrendementsglas, spouwmuur-, dak-, vloer-, bodem- en gevelisolatie.

De subsidie is bedoeld voor energiebesparende maatregelen binnen de thermische schil.  Daarom kan er geen subsidie worden aangevraagd voor bijgebouwen, nieuwe aanbouw of ingrijpende herzieningen, zoals het ombouwen van bedrijfsruimte naar een woning.

Daarnaast moet de isolatiemaatregel aan minimale isolatiewaarden voldoen en moet de woning een minimale oppervlakte hebben. De minimale oppervlakte-eis verschilt per woningtype. Wat de minimale isolatiewaarde en het minimale oppervlakte is, verschilt per isolatiemaatregel. Op de site van de RvO staat precies aangegeven welke voorwaarden er per isolatiemaatregel worden gesteld. Om snel te zien of jouw isolatieproject in aanmerking komt voor subsidie, kun je hier ook de subsidiecheck doen.

Extra besparen door zelf de isolatie in te kopen

Wanneer je de subsidie hebt aangevraagd, kun je nog meer geld besparen door zelf de isolatie in te kopen. Het isoleren moet door een erkend bedrijf uitgevoerd worden, maar vaak is zelf de inkoop doen voordeliger. Bij goedkoopisolatiemateriaal.nl vind je de goedkoopste A-merk isolatie van de markt.