Dakisolatieplaten - Wat zijn de beste opties en merken?

Van de verschillende isolatieklussen kan de grootste besparing behaald worden met het isoleren van je dak. Wil je dus beginnen met het na-isoleren van je huis, en wil je niet alles in één keer doen, dan is starten met het dak de beste optie. Daarom kiezen veel huiseigenaren voor dakisolatieplaten. Het isoleren van het dak levert gemiddeld genomen namelijk een kostenbesparing op van €500 per jaar.

Welke manieren zijn er om je dak te isoleren?

Het dak kan van binnenuit en buitenaf geïsoleerd worden. In de meeste gevallen is isoleren van binnenuit de handigste optie. Voor het isoleren van buitenaf moet namelijk eerste de dakbedekking worden verwijderd. Is de dakbedekking aan vervanging toe of moet deze sowieso nog geplaatst worden? Dan is het meestal het handigst om het isoleren hier gelijk in mee te nemen. Zo is er aan de binnenkant geen ruimteverlies en is de isolatieschil gesloten waardoor er geen koudebruggen ontstaan.

Dakisolatieplaten of rollen

Dakisolatie kan met zowel platen als rollen gedaan worden. Het voordeel van dakisolatieplaten is dat deze dunner zijn en er met minder ruimte alsnog een hoge isolatiewaarde behaald kan worden. Het nadeel is dat de meeste platen niet buigen of ingedrukt kunnen worden en dus moeilijker te verwerken zijn als er veel hoeken zijn in het dak. Dit hebben glas- en steenwolrollen niet, ze nemen wel wat meer ruimte in. Als je meer ruimte beschikbaar hebt, kun je met isolatierollen ook hoge isolatiewaarden behalen. Voor isolatierollen kan er gekozen worden uit de glaswolrollen van Knauf Insulation en Isover, de steenwolrollen van Rockwool en de isolatiefolies van Isobooster en Alkreflex.

De beste isolatieplaten

Is een isolatieplaat de beste optie voor jouw isolatieklus? Dan zijn dit de verschillende opties voor dakisolatieplaten:

Glaswolplaten van Isover en Knauf Insulation

Glaswolplaten zijn iets stijver dan glaswolrollen, maar vullen ruimtes alsnog goed op en zijn daarom de beste optie als het dak veel hoeken bevat.

PIR-dakisolatieplaten van Unilin, Recticel en Kooltherm

Met PIR-platen kan een hoge warmteweerstand gecreëerd worden zonder veel ruimte in beslag te nemen en zijn daardoor de beste keus als er weinig ruimte beschikbaar is.

PIR-dakisolatieplaten met beplating (GIPS, OSB of Underlayment)

PIR-platen waar GIPS, OSB of Underlayment platen aan vastgelijmd zijn, zodat het verwerken ervan gemakkelijk en snel gaat.

Iso-FIt Zolderisolatiesystemen

Bij de complete zolderisolatiesystemen is de PIR-isolatieplaat vastgelijmd aan een afgewerkte plafondplaat, de PIR-isolatieplaat is aan beide zijden bekleed met dampdicht aluminiumfolie.


Advies nodig bij je keuze voor platdakisolatie? Bel 085-3033487. Ons ervaren team staat voor je klaar!