Subsidie in Groningen (maatregel 29)

Subsidies zijn een geweldige manier om huiseigenaren te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning. Daaronder vallen ook de subsidies die beschikbaar komen als gevolg van de gaswinning in Groningen. Echter bestaan er veel misverstanden over waar deze subsidies wel en niet voor te gebruiken zijn. In dit artikel behandelen we de belangrijkste misverstanden en maken we duidelijk waarvoor je de subsidie kunt aanwenden in de provincie Groningen en gemeenten in Groningen en Noord-Drenthe.

Maatregel 28 en 29: zoveel mogelijk woningen isoleren

De afgelopen 60 jaar heeft gaswinning in Groningen aanzienlijke schade veroorzaakt aan woningen en infrastructuur. Om de regio te helpen herstellen, heeft de overheid een pakket van 50 maatregelen opgesteld. Dit omvat niet alleen het repareren van schade en het versterken van woningen, maar ook het inlossen van de ereschuld aan de regio. Twee belangrijke maatregelen binnen dit pakket zijn maatregel 28 en 29:

  • Maatregel 28: woningen die nog versterkt moeten worden, worden aardgasvrij(-gereed) gemaakt. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) zorgt ervoor dat isolatie, inclusief afwerking, wordt meegenomen in de versterking van deze woningen.
  • Maatregel 29: deze maatregel heeft tot doel om zoveel mogelijk woningen in Groningen en Noord-Drenthe te isoleren, waardoor een belangrijke stap richting aardgasvrij wonen wordt gezet.

Het uiteindelijke doel is om alle woningen in 13 gemeenten vóór 2035 goed geïsoleerd te hebben.

Totale subsidiepot en beschikbare bedragen

De overheid heeft in totaal € 1,65 miljard beschikbaar gesteld voor het isoleren van woningen in de provincie Groningen en Noord-Drenthe. Dit geld is bedoeld om huiseigenaren en huurders te ondersteunen bij het nemen van isolatiemaatregelen.

Huiseigenaren kunnen afhankelijk van hun situatie verschillende bedragen ontvangen:

  • Maximaal € 40.000 subsidie: Dit is beschikbaar voor bewoners in het versterkingsgebied, bewoners met een (middel)zware versterking, en huishoudens met een inkomen tot 140% van het wettelijk minimumloon in de provincie Groningen en bepaalde gemeenten in Noord-Drenthe 
  • Maximaal € 20.000 subsidie: Voor bewoners buiten het versterkingsgebied in Groningen en Noord-Drenthe, wordt 50% van de kosten vergoed, tot een maximum van € 20.000. Dit is inclusief de bestaande landelijke ISDE-subsidie.

Zes misverstanden over de subsidie op een rijtje 

Misverstand 1: Subsidie voor aanschaf van warmtepompen en zonnepanelen

Een veelvoorkomend misverstand is dat de isolatiesubsidie ook gebruikt kan worden voor de aanschaf van warmtepompen, zonnepanelen, of om je huis volledig van het gas af te halen. Dit is echter niet het geval. De isolatiesubsidie in Groningen en Noord-Drenthe is specifiek bedoeld voor isolatiemaatregelen. Als je van plan bent om warmtepompen of zonnepanelen aan te schaffen, kun je hiervoor andere subsidies aanvragen, zoals de ISDE-subsidie (investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing).

Misverstand 2: Subsidie is alleen voor eigenaren in het versterkingsgebied

Hoewel eigenaren in het versterkingsgebied de maximale subsidie van 40.000 euro kunnen ontvangen, betekent dit niet dat eigenaren buiten dit gebied geen recht hebben op subsidie. Huiseigenaren buiten het versterkingsgebied in de provincie Groningen en Noord-Drenthe kunnen tot 20.000 euro subsidie krijgen, waarbij de helft van de kosten wordt vergoed. Daarnaast zijn er specifieke regelingen voor mensen met een lager inkomen, die zelfs buiten het versterkingsgebied de volledige subsidie kunnen ontvangen.

Misverstand 3: Subsidie dekking is onbeperkt

Een ander misverstand is dat de subsidie onbeperkt alle kosten dekt. In werkelijkheid wordt het precieze bedrag dat je kunt krijgen, bepaald door de kenmerken van je woning, zoals de grootte en hoe goed de woning al geïsoleerd is. Voor eigenaren van nieuwbouwwoningen met een A-label, bijvoorbeeld, valt er minder te isoleren dan voor oudere woningen met een lager energielabel.

Misverstand 4: Geen terugwerkende kracht voor isolatiekosten

Sommigen denken dat alleen toekomstige isolatiekosten in aanmerking komen voor subsidie. Dit klopt niet. De isolatiesubsidie werkt met terugwerkende kracht vanaf 25 april 2023. Als je vanaf die datum geld hebt uitgegeven aan het isoleren van je woning en je hebt de facturen en bonnen bewaard, kun je deze kosten in 2025 declareren.

Misverstand 5: Huurders profiteren niet van de subsidie

Veel huurders denken dat zij niet kunnen profiteren van de isolatiesubsidie. Hoewel de subsidie direct aan huiseigenaren wordt uitgekeerd, zijn er maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat ook huurders profiteren. Woningcorporaties in Groningen en Noord-Drenthe ontvangen bijvoorbeeld een aanzienlijke bijdrage voor het isoleren van hun woningen, zonder dat dit leidt tot hogere huurprijzen. Particuliere verhuurders kunnen dezelfde vergoedingen aanvragen als woningeigenaren.

Misverstand 6: Ik krijg subsidie als ik zelf de isolatie aanbreng

Een vaak gehoorde misvatting is dat je ook subsidie kunt krijgen als je zelf je huis isoleert. Dit is echter niet waar. De isolatiesubsidie is alleen beschikbaar voor isolatiemaatregelen die door een professioneel en gecertificeerd bedrijf zijn uitgevoerd. Dit betekent dat doe-het-zelfprojecten niet in aanmerking komen voor de subsidie, ongeacht hoe goed ze zijn uitgevoerd. Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moet je de isolatiewerkzaamheden laten uitvoeren door een erkende aannemer en hiervan de facturen en certificaten kunnen aantonen. Hierdoor wordt verzekerd dat de isolatie op een correcte en efficiënte manier wordt aangebracht, wat uiteindelijk bijdraagt aan een beter geïsoleerde woning en een lagere energierekening.

Als je een bouwbedrijf hebt en geïnteresseerd bent in een samenwerking, neem dan contact met ons op. We staan open voor samenwerking met erkende aannemers om onze klanten de beste service en kwaliteit te bieden bij hun isolatieprojecten. 

Waar kun je de subsidie wel voor gebruiken?

De isolatiesubsidie kan worden gebruikt voor een reeks isolatiemaatregelen die helpen om je woning energiezuiniger te maken. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Spouwmuurisolatie: het isoleren van de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur.
  • Dakisolatie: een van de meest effectieve manieren om warmteverlies te verminderen.
  • Vloerisolatie: helpt om de warmte in huis te houden en de energierekening te verlagen.
  • Kruipruimte-isolatie: vermindert warmteverlies en draagt bij aan een lagere energierekening.
  • HR++ glas: vervanging van dubbel glas door HR++ glas voor betere isolatie.

Conclusie

Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over waar subsidies voor bedoeld zijn en hoe je ze kunt gebruiken. De isolatiesubsidie in Groningen en Noord-Drenthe biedt geweldige mogelijkheden om je huis energiezuiniger te maken, maar het is belangrijk om te begrijpen welke kosten gedekt worden en welke niet. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten bewaart en op de hoogte blijft van de recentste updates over de subsidieaanvraag. Zo kun je optimaal profiteren van de beschikbare regelingen. 

Wil je meer weten over de verschillende subsidies en hoe je deze kunt aanvragen? Bezoek dan de website van de Rijksoverheid voor de meest actuele informatie.