Verschil tussen PUR en PIR

Wanneer je bezig bent met bouwen of renoveren, kom je vaak PIR en PUR tegen, twee populaire isolatiematerialen. Beide materialen hebben hun eigen voor- en nadelen, en de keuze tussen de twee hangt af van verschillende factoren, zoals het project, de isolatietoepassing en het budget.

Wat zijn PIR en PUR?

  • PIR (polyisocyanuraat) staat bekend om zijn thermische stabiliteit, uitstekende brandweerstand en hoge druksterkte. PIR-platen hebben een dichtheid van 32 tot 40 kg/m³.
  • PUR (polyurethaan) is een veelzijdiger schuim dat beschikbaar is in verschillende dichtheden (28 tot 60 kg/m³) en formaten. Er is purschuim, maar het kan als plaat worden aangebracht.

Technische eigenschappen

Thermische prestaties:

  • PIR heeft een lambdawaarde van ongeveer 0,022 W/mK, wat betekent dat het uitstekende isolerende eigenschappen heeft, zelfs bij dunnere diktes.
  • PUR heeft een lambdawaarde van ongeveer 0,025 W/mK, iets minder efficiënt dan PIR maar nog steeds zeer effectief voor algemene isolatietoepassingen.

Brandveiligheid en weerstand:

  • PIR heeft een hogere classificatie voor brandveiligheid (vaak Euroclass C), waardoor het geschikter is voor toepassingen waar strengere brandnormen gelden.
  • PUR is minder brandveilig dan PIR, met een Euroclass E classificatie, wat het gebruik kan beperken in bepaalde delen van een bouwproject.

Voorbeelden van praktische toepassingen

Gebruik van PIR en PUR in woningen

PIR: Dakisolatie

PIR (polyisocyanuraat) is zeer geschikt voor dakisolatie in woningen vanwege zijn uitstekende thermische prestaties en relatief dunne profiel. PIR heeft een hogere isolatiewaarde per centimeter vergeleken met veel andere isolatiematerialen. Dit betekent dat het effectief warmteverlies beperkt zonder veel ruimte in beslag te nemen.

PIR is ook stabiel en vochtbestendig, wat het ideaal maakt voor gebruik in daken waar temperatuur- en vochtfluctuaties vaak voorkomen.

PUR: Spouwmuurisolatie, kierdichting

Polyurethaan (PUR) schuim wordt veel gebruikt voor spouwmuurisolatie en het afdichten van kieren in woningen. Het is zeer effectief in het opvullen van gaten en kieren door zijn expansieve eigenschappen, wat helpt bij het afdichten tegen luchtinfiltratie en het verbeteren van de energie-efficiëntie.

Voor spouwmuurisolatie biedt PUR een goede thermische barrière die helpt de warmte binnen te houden tijdens de winter en buiten tijdens de zomer, wat leidt tot een comfortabeler binnenklimaat en lagere energiekosten.

Commercieel gebruik van PIR en PUR

PUR: Grootschalige isolatie van vloeren en daken

In commerciële toepassingen wordt PUR vaak gebruikt voor de isolatie van grote oppervlakken zoals vloeren en daken. Dit komt door het vermogen van PUR om grote oppervlakken te bedekken met een naadloze thermische laag die isolerende eigenschappen biedt en de energie-efficiëntie van gebouwen verbetert.

De snelle uithardingstijd en de mogelijkheid om het direct op de ondergrond te spuiten, maakt PUR bijzonder geschikt voor projecten waar snelheid en efficiëntie belangrijk zijn.

PIR: Gebieden die extra brandveiligheid vereisen

PIR wordt aanbevolen voor gebieden in commerciële gebouwen die een hoger niveau van brandveiligheid vereisen vanwege zijn brandvertragende eigenschappen. In situaties waar brandveiligheid een grote zorg is, zoals in evacuatieroutes of in de buurt van brandgevoelige apparatuur, biedt PIR een veiligere optie dan veel andere isolatiematerialen.

PIR produceert minder rook en heeft een hogere ontbrandingstemperatuur, wat bijdraagt aan de algehele brandveiligheid van het gebouw.

Vergelijking van PIR en PUR 

Eigenschap PIR PUR
Lambdawaarde (W/mK) 0,022 0,025
Brandveiligheid Euroclass C Euroclass E
Dichtheid (kg/m³) 32-40 28-60
Beschikbare vormen Platen Platen, spuitbaar
Vochtbestendigheid Goed Goed
Geluidsisolatie Goed Redelijk

 

Wat is een betere keuze: PIR of PUR?

De keuze tussen PIR en PUR isolatiematerialen hangt sterk af van specifieke projectvereisten, waaronder thermische prestaties, brandveiligheid, vochtbestendigheid, kosten en milieueffecten. PIR biedt hogere isolatiewaarden en betere brandvertragende eigenschappen, waardoor het geschikt is voor toepassingen waarin veiligheid en efficiëntie cruciaal zijn. PUR, daarentegen, is kosteneffectiever en flexibeler, ideaal voor uitgebreide toepassingen en complexe ruimtes. Door deze factoren zorgvuldig te overwegen, kun je een weloverwogen beslissing nemen die het beste past bij jouw project en budget.