Bij het isoleren van een wand is het zaak om vast te stellen wat het hoofddoel is van de isolatie. Vrijwel altijd isoleer je een (tussen)wand tegen luchtgeluid of contactgeluid. Een enkele keer isoleer je de wand om zijn thermische werking, kou komt voornamelijk van buiten of vanaf de grond en meestal niet van een andere ruimte binnen een woning of gebouw.

Inhoud

Akoestische isolatie van een wand

Een wand wordt eigenlijk alleen maar akoestisch geïsoleerd. De verschillen tussen luchtgeluid en contactgeluid staan hieronder beschreven.

  • Luchtgeluid zijn trillingen die door de lucht gaan en door spleten, gaten en kieren maar ook door wanden heen komen. Voorbeelden van luchtgeluid is muziek, praten en de tv. 
  • Contactgeluid ontstaat door trillingen die de constructie laten trillen en waarna het vervolgens de lucht in beweging zet en een oor bereikt waardoor we het horen en we er misschien last van hebben. Voorbeelden van contactgeluid zijn voetstappen op een trap, een zware vrachtwagen die langs rijdt of een droger die centrifugeert.

Wil je een wand isoleren dan zijn glaswol isolatieplaten een mogelijkheid, aangezien wanden over het algemeen zeer eenvoudig te isoleren zijn. Goedkoopisolatiemateriaal biedt voor het isoleren van jouw wand twee alternatieven van het merk Knauf: de Acoustifit en de MW35. Afhankelijk van de ruimte die je hebt, kies je de juiste maat.