Vloerisolatie kruipruimte

Je vloer isoleren vanuit je kruipruimte is vaak een hele goede optie. Zonder goede isolatie verliest een huis veel warmte via de vloer en zo moet je meer stoken om het huis warm te houden. Daarnaast voelt het huis veel comfortabeler aan wanneer de vloer niet ijskoud is in de wintermaanden. Meer informatie over vloerisolatie kruipruimte vind je onder de producten.

Glaswol isolatieplaten

Beste keus bij een comfortabele plaatsing met redelijk wat ruimte in de kruipruimte

GoedkoopIsolatiemateriaal-Knauf-MW-35-GlaswolIsolatie-Scheidingswandenisolatie-Voorzetwandenisolatie-Plafondisolatie

Glaswol rollen

Dit is de Voordeligste optie. De isolatie is echter wat slapper en daarom moeilijker te bevestigen.

Glaswol isolatie

Steenwol isolatieplaten

Steenwol platen is vergelijkbaar met de MW glaswol platen alleen iets prijziger

PIR platen

Licht en ruimte-efficiënt. Het is alleen lastig te verwerken en er kunnen makkelijk kieren blijven.

Kenmerken van een slecht geïsoleerde vloer

Wanneer je merkt dat je vloer koud aanvoelt als het wat kouder wordt buiten, kan dat een sterk teken zijn dat de vloeren van je huis niet goed geïsoleerd zijn. Ook een muffe geur die van beneden komt kan duiden op slechte of helemaal geen isolatie van de kruipruimte.

Impact vloerisolatie kruipruimte

Vloerisolatie heeft een grote impact op de energiezuinigheid van een huis, dit wordt echter snel genegeerd doordat het lastig lijkt om vanuit de kruipruimte de vloer te isoleren. Maar door dit wel te doen kun je enorm besparen op je energierekening.

Is vloerisolatie vanuit de kruipruimte de beste optie?

Wanneer het mogelijk is om je vloer te isoleren vanuit de kruipruimte raden we je dit zeker aan. Het is namelijk een stuk goedkoper dan dat je de vloer van bovenaf isoleert met platen. Waar je boven de vloer moet kiezen voor duurdere en minder efficiënte vloerplaten kun je vanuit de kruipruimte eenvoudig met glaswol, steenwol of PIR platen werken.

Het moet alleen wel mogelijk zijn vanuit de kruipruimte te isoleren. In Nederland hebben sommige kruipruimtes zo weinig ruimte dat het praktisch onmogelijk wordt om vanuit daar de vloer te isoleren. De ruimte die je minimaal nodig hebt om de isolatie aan te brengen is 35 cm, maar ook dit werkt niet heel erg prettig. Wanneer de kruipruimte hoger is dan 50 centimeter gaat het isoleren al een stuk comfortabeler. Kortgezegd, is je kruipruimte hoger dan 50 centimeter dan is het zeker aan te raden, bij 35 centimeter of lager is het eigenlijk niet te doen en als de hoogte er tussenin zit zul je zelf een afweging moeten maken tussen comfort en kostenbesparing.

Besparing

Hoeveel geld je bespaard met het aanbrengen van vloerisolatie is afhankelijk van veel verschillende factoren. Het hangt af van de grootte van je huis maar bijvoorbeeld ook van de Rc-Waarde van de isolatie. Wanneer deze Rc-waarde goed genoeg is (minimaal 3,5) en je isoleert het zelf, dan heb je gemiddeld na vier jaar je investering er uit. Bij een rijtjeswoning gaat dit om ongeveer €800 euro. Laat je het isoleren dan moet je ongeveer het dubbele rekenen.

Welk materiaal kun je het beste kiezen

We bevelen voor het isoleren van de vloer vanuit de kruipruimte drie soorten materiaal aan. Glaswol, steenwol en PIR. De goedkoopste optie zijn de glaswolrollen van Knauf. Deze zijn echter wel slap en daarom lastiger te bevestigen. De stevigere isolatieplaten van Knauf of of bouwplaten van Rockwool zijn in vergelijking daarmee wat makkelijker te bevestigen. De PIR platen zijn nog een stuk lichter en nemen voor dezelfde isolatiewaarde veel minder ruimte in beslag. Deze zijn dus handiger bij beperkte ruimte in de kruipruimte. Ze zijn alleen een stuk duurder dan de andere opties.

Waar je op moet letten bij het isoleren van de kruipruimte

Er zijn een aantal onderdelen waar je extra op moet letten bij isoleren kruimruimte. Het gaat om de volgende:

–          Zorg er voor dat het isolatiemateriaal de ventilatie niet verhindert. Als je zorgt dat de ventilatiegaten vrij blijven gaat het goed. Let je hier niet op, dan kunnen er vochtproblemen ontstaan of kan er gas blijven hangen in de kruipruimte.

–          Vergeet de bodem niet af te dekken met PE-folie. Doe dit niet als er af en toe water in staat. Dan kun je het beste de PE-folie hoger vastzetten.

–          Isoleer het kruipluik ook. Anders zal de warmte alsnog ontsnappen.