Een kruipruimte is altijd onverwarmd en trekt daardoor vocht aan. Dit kan ervoor zorgen dat de rest van het huis ook vochtig wordt en er na verloop van tijd een muffe geur in huis hangt. Door de bodem te isoleren wordt de kruipruimte minder vochtig, waardoor het ook in huis minder vochtig en koud zal zijn. 

Inhoud

Kruipruimte isoleren

De kruipruimte isoleren is niet het meest eenvoudige gedeelte om te isoleren. Over het algemeen is er weinig ruimte om de isolatie aan te kunnen brengen. Ga je de kruipruimte onder een betonnen vloer isoleren dan moet je minimaal 50cm ruimte hebben. Isoleer je de kruipruimte onder een houten vloer, dan volstaat 35 cm ruimte. Heb je minder dan de bovenstaande maten, dan kun je nog kiezen voor vloerisolatie.

 

Minimale isolatiewaarde

Daarnaast bepaal je de minimale isolatiewaarde die je wil bereiken. De mate waarin een woning goed geïsoleerd is en dus zo min mogelijk warmte verliest wordt uitgedrukt in een waarde; de Rc-waarde. Volgens het Bouwbesluit 2012 moeten de kruipruimte van renovatieprojecten minimaal een Rc-waarde halen van 3,5 m2K/W halen. De Rd-waarde geeft het vermogen aan van een isolatiemateriaal om het doorlaten van warmte tegen te gaan. Koop je dus een isolatiemateriaal dat een Rd-waarde bezit van 3,5 m².K/W, dan betekent dit niet automatisch dat je voldoet aan het bouwbesluit.

 

Wat kost het isoleren van een kruipruimte?

De prijs van het isoleren van een kruipruimte is afhankelijk van het type woning, de bereikbaarheid, de vochtigheid, de ventilatie en de grootte van de kruipruimte. Hoeveel een kruipruimte isoleren kost is dus afhankelijk van het type isolatiemateriaal en de afmeting ervan.

 

Problemen bij het isoleren van de kruipruimte

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je de kruipruimte gaat isoleren:

  • Bevindt er zich ongedierte (met name knaagdieren, zoals muizen en ratten) in de kruipruimte? Dan is belangrijk om eerst dit probleem te verhelpen. Het ongedierte zal anders aan het isolatiemateriaal gaan knagen waardoor de isolatiewaarde afneemt.

  • Staat de kruipruimte onder water? Ten eerste zal het aanbrengen van vloerisolatie erg lastig worden als de kruipruimte onder water staat. Daarnaast dient er dan een folie na het isoleren geplaatst te worden tegen de isolatie zodat daar geen vocht in kan trekken.
  • Is er veel leidingwerk in de kruipruimte? Als er zich veel leidingwerk in de kruipruimte bevindt, vooral als dit tegen de vloer aanzit, dien je ervoor te zorgen dat deze leidingen bereikbaar blijven bij eventuele problemen.

 

Hoe kun je het beste een kruipruimte isoleren?

Hoe je een kruipruimte moet isoleren hangt af van het materiaal van de vloer van je kruipruimte. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor isolatieparels, maar je kunt er ook voor kiezen om je kruipruimte te isoleren met EPS, PIR, steenwol, glaswol of minerale wol. Hieronder meer over het isoleren van de kruipruimte met diverse soorten vloeren.

 

Isolatie kruipruimte met betonvloer

Wil je een kruipruimte met betonvloer isoleren? En heb je meer dan 50cm ruimte? Dan kun je kiezen uit 2 soorten isolatiemateriaal met een thermische werking: PIR platen en EPS platen. Afhankelijk van de ruimte die je hebt, kun je de juiste maat kiezen.

 

Isoleren van de kruipruimte met een houten vloer

Heb je een houten ondervloer en heb je meer dan 35cm ruimte? Met glaswol kun je alle kanten op. Zowel glaswolplaten als glaswolrollen van Knauf kun je gebruiken voor het isoleren van je kruipruimte. Afhankelijk van de ruimte die je hebt, zijn dan goede mogelijkheden.