Goedkoop en eenvoudig te verwerken

Voor steenwol kan je bij goedkoopisolatiemateriaal.nl terrecht. We hebben een ruim assortiment aan steenwol isolatiemateriaal. 

Hieronder kan je meteen steenwol bestellen. Ook staat hieronder informatie over hoe je steenwol kan gebruiken en waar je op moet letten bij het kopen en bewerken van steenwol.

De vezels van het isolatiemateriaal komen vrij tijdens het plaatsen van de isolatie. Vooral tijdens het zagen, snijden, boren of breken van steenwol komen heel wat vezels vrij in de lucht. Deze vezels kunnen irritatie en ontsteking van de huid, de ogen en luchtwegen veroorzaken. Handschoenen en een stofbril en -masker zijn dus aan te raden. Vochtige en warme omstandigheden verhogen de kans op irritatie. Daardoor kan het isoleren van de zolder met dit materiaal in de zomer onprettig zijn. De vezels worden aan elkaar gebonden met kunstharsen die soms formaldehyde bevatten. Deze kunstharsen kunnen allergische reacties opwekken bij personen die hiervoor gevoelig zijn.

Steenwol isolatie wordt gebruikt als thermische (voor warmte) en akoestische (voor geluid) isolatie van hellende daken, onder houten vloeren, in plafonds en binnenmuren en in de spouw.


Door de sterke vezels hebben de isolatie platen een goede stijfheid. Een nadeel hiervan is echter dat de platen niet goed passen op oneven oppervlakten. De platen sluiten echter onderling goed aan door de in elkaar grijpende vezels. Er zijn ook typen met een aluminium coating die damp afweert zodat er minder vocht bij het isolatiemateriaal komt.


Uitvoeringen

Steenwol wordt vervaardigd uit vulkanisch gesteente. Bij 1.400° wordt de steenmassa gesmolten en vervolgens met een zogenaamde spinner weggeslingerd. Hierdoor stolt de vloeistof weer tot draden. Deze worden daarna tot een mat geweven. Het isolatie materiaal is makkelijk te plaatsen voor een doe-het-zelver.


eigenschappen

Lambdawaarde: 0,032 – 0,040 W/mK

De Lambdawaarde van glaswol ligt tussen de 0.032 en de 0.040 W/m2K dit betekent dat het isolatiemateriaal redelijk goed warmte geleidt, hoe lager de Lambdawaarde hoe minder warmte er verloren gaat.

 

Warmteopslagcapaciteit: 800 J/kgK
De warmteopslagcapaciteit is het vermogen van een materiaal om warmte op te slaan, hoe hoger dit getal hoe beter dit materiaal de warmte opslaat. In de winter kan een isolatiemateriaal met een hoge warmteopslagcapaciteit bijvoorbeeld overdag warmte opslaan en deze 's nachts weer afgeven.

 

Volumemassa: 48 kg/m³
De volumemassa van een stof betekent dat als je een kubieke meter zou vullen met de stof deze een bepaald gewicht zal hebben. Bij steenwol is dat dus 48 kg.

 

Diffusieweerstand : 1 á 5
De (damp)diffusieweerstand van een stof geeft aan hoeveel maal meer een materiaal weerstand biedt tegen damp dan een stilstaande luchtlaag van gelijke dikte.  Hoe hoger het getal, hoe meer dampremmend het materiaal is. 

 

Brandklasse: A1, S1, d0
De A van de brandklasse staat voor de bijdrage van het materiaal in het geval van brand. Deze indicatie gaat van A1/2 tot F waarbij A1 onbrandbaar is en geen bijdrage levert aan de brand.
De S van de brandklasse staat voor de rookvorming. isolatiemateriaal zoals glaswol met S1 produceert zeer weinig rook. S3 produceert zeer veel rook.
De d van de brandklasse staat voor de brandende delen productie, zoals druppels en zwevende stukjes materiaal die een gevaar kunnen zijn voor  reddingswerkers, en nieuwe brandhaarden kunnen veroorzaken. De d0 produceert geen van deze delen.

 

Gezondheids- en milieueigenschappen
De vezels van het isolatiemateriaal komen vrij tijdens het plaatsen van de isolatie. Vooral tijdens het zagen, snijden, boren of breken van steenwol komen heel wat vezels vrij in de lucht. Deze vezels kunnen irritatie en ontsteking van de huid, de ogen en luchtwegen veroorzaken. Handschoenen en een stofbril en -masker zijn dus aan te raden. Vochtige en warme omstandigheden verhogen de kans op irritatie. Daardoor kan het isoleren van de zolder met dit materiaal in de zomer onprettig zijn. De vezels worden aan elkaar gebonden met kunstharsen die soms formaldehyde bevatten. Deze kunstharsen kunnen allergische reacties opwekken bij personen die hier gevoelig voor zijn.