Wil je de spouw van jouw buitenmuren gaan isoleren. Dan moet je vooraf over een aantal zaken nadenken. Welke isolatiewaarde wil ik bereiken? Welke ruimte heb ik in de spouw voor het plaatsen van de isolatie?

 

Inhoud

 

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur is een muur met een holle binnenkant, het bestaat uit een binnen- en een buitenmuur. Door de holle binnenkant (de spouw) komt er geen vocht van buiten naar binnen, maar het droogt in de spouw. De stilstaande lucht in de spouw heeft ook een isolerende functie, de Rc-waarde van een standaard, niet geïsoleerde spouw is 0,4. Door een spouw te isoleren wordt deze waarde al snel veel hoger.

 

Minimale isolatiewaarde

Daarnaast bepaal je de minimale isolatiewaarde die je wil bereiken.  De mate waarin een woning goed geïsoleerd is en dus zo min mogelijk warmte verliest wordt uitgedrukt in een waarde; de Rc-waarde. Volgens het Bouwbesluit 2012 moeten de spouwmuren van nieuwbouwwoningen een minimale Rc-waarde hebben van 4,5 m2K/W. Renovatieprojecten moeten minimaal 3,5 m2K/W halen. De Rd-waarde geeft het vermogen aan van een isolatiemateriaal om het doorlaten van warmte tegen te gaan. Koop je dus een isolatiemateriaal dat een Rd-waarde bezit van 3,5 m².K/W, dan betekent dit niet automatisch dat je voldoet aan het bouwbesluit.

 

Ruimte in de spouw

De keuze voor het juiste isolatiemateriaal is over het algemeen vrij eenvoudig. Aangezien je over het algemeen weinig ruimte hebt voor het aanbrengen van een dikke laag isolatie, zijn de PIR- en Kooltherm K12 platen goede keuzen. Deze platen hebben een hoge Rd-waarde en dus een goede thermische werking.

 

Spouwmuurisolatie aanbrengen

Spouwmuurisolatie aanbrengen is over het algemeen een vrij ingewikkeld proces en ook relatief duur. Vaak moet de buitenmuur opengemaakt worden om de spouw te kunnen isoleren. Kun je er toch bij, dan hoef je geen isolatiefolies te gebruiken, maar kun je de doffe kant van de PIR of Kooltherm K12 platen rechtstreeks tegen je binnenmuur aanlijmen, aangezien deze platen al voorzien zijn van een isolatiefolie.