Oude huizen zijn niet standaard geïsoleerd, pas sinds de jaren 90 zijn woningen relatief goed geïsoleerd. Is een woning niet goed geïsoleerd dan is het heel gebruikelijk om deze woning te na-isoleren. Na-isoleren is de term voor het isoleren van een woning die al gebouwd is.

Waarom na-isoleren?

Als je woning nog niet goed geïsoleerd is dan kan het slim zijn om dit alsnog te gaan doen. Met na-isolatie bespaar je veel geld en energie, je hebt namelijk minder gasverbruik en door de verminderde CO2 uitstoot woon je groener door na-isolatie. Ook stijgt de waarde van de woning bij verkoop wanneer het goed geïsoleerd is. 

Verschillende manieren van na-isoleren

Het is mogelijk om verschillende delen van het huis achteraf te isoleren denk aan de na-isolatie van het dak, de gevel en vloeren. Na-isoleren is niet altijd makkelijk, voor de na-isolatie van de spouw moet isolatiemateriaal via gaten in de muur gespoten worden. Een erkend-isolatie bedrijf kan dit binnen een dag doen. 

Na-isoleren van het dak

Is er veel tocht in het huis dan kan het zijn dat het dak geïsoleerd moet worden om dit tegen te gaan. Na-isoleren van een dak kan zowel bij een plat dak als bij een schuin dak. Na-isoleren van een hellend dak kan zowel van binnenuit of van buitenaf. Het dak na-isoleren aan de binnenzijde is de meest voorkomende manier van dakisolatie en het is door de nieuwe systemen voor een doe-het-zelver relatief makkelijk om te doen. Zo is het Iso-Fit compleet Zoldersysteem erg makkelijk om te installeren en je haalt er hoge isolatiewaardes mee.

Aan de buitenzijde van het dak isoleren kan ook, dit duurt langer en is een duurdere optie dan na-isoleren aan de binnenzijde maar het geeft de beste isolatiewaarde en het neemt minder ruimte in beslag.

Na-isoleren van de vloer

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij na-isoleren, maar het is erg effectief en meestal niet heel ingrijpend. Het na-isoleren van de vloer geeft je huis meer wooncomfort. Het na-isoleren van de vloer gaat het makkelijkste als er een kruipruimte is. Deze wordt dan voorzien van een isolatielaag. Ga je de kruipruimte onder een betonnen vloer isoleren dan moet je minimaal 50 cm ruimte hebben, onder een houten vloer dan volstaat 35 cm. 

Heb je geen kruipruimte , of is deze niet geschikt dan kan de vloer ook geïsoleerd worden. De vloer komt dan wat hoger te liggen en dat kan nadelig zijn. Bij vloerisolatie wordt er rechtstreeks op de betonnen of houten vloer isolatiemateriaal gelegd en dit wordt daarna afgedekt met de gewenste vloerbedekking. Bij een houtenvloer kan er ook in de vloer geïsoleerd worden wanneer de planken van de ondervloer weg worden gehaald.

Afwegingen

De Rc-waardes die een vloer moet halen bij nieuwbouw volgens het bouwbesluit is 3,5 m2 K/W. Een PIR plaat van recticel heeft een Rd-waarde van 3,7 m2 K/W bij 81 mm en de naturoll 037 van Knauf heeft deze waarde bij 140 mm. Hier zit dus een groot verschil in dikte. Om het juiste materiaal te kiezen moet je afwegingen maken, hoeveel ruimte is er, welke Rd-waarde wil ik hebben en wat is het budget.