Als je je dak gaat isoleren zijn er een aantal zaken waar je om moet denken. Is mijn dak dampopen of dampdicht? Welke minimale isolatiewaarde wil ik bereiken? En hoeveel ruimte heb ik tussen de verschillende gordingen?

 

Inhoud

 

Iso-fitIso-Fit PIR en beplatingPIR + beplating Glaswol rolGlaswol
€ per m2 €43,25 - €50,96 Isolatiemateriaal + beplating + volledig afgewerkt €24,33 - €48,82 Isolatiemateriaal + beplating €3,36 - €6,85 Isolatiemateriaal
Rd. Waarde (m2,K/W) 100mm dik 4.50 m2, K/W 4.50 m2, K/W 3,10 m2, K/W
Montage-tijd ++ + -
Afwerking ++ +- -
Dikte 75 - 115mm 70 - 120mm 90 - 100mm
Rd. Range 2.70 - 4.50 2.70 - 4.50 2.40 - 3.75
Stappenplan Bekijk video Downloaden Downloaden

Stappenplan Iso-Fit

Iso-Fit, het complete zolderisolatiesysteem

Dit systeem bestaat uit een PIR-plaat aan één zijde met een moderne wit afgewerkte plaat aan de andere zijde. Het grote voordeel van dit systeem is dat het zeer eenvoudig te monteren is en dat Goedkoopisolatiemateriaal.nl alle materialen meestuurt die benodigd zijn om deze isolatie te bevestigen. Na het aanbrengen van de Iso-Fit is het niet nodig dit nog af te werken met een isolatiefolie.

PIR dakisolatie

PIR platen zijn vooral nuttig als er een hoge warmteweerstand gecreëerd dient te worden. PIR isolatieplaten zijn licht van gewicht en eenvoudig en snel te verwerken. Ze zijn erg vormvast en daardoor vooral goed te gebruiken bij rechte stukken die geïsoleerd moeten worden. Wil je de PIR platen aftimmeren met plaatmateriaal, dan dien je eerst nog een dampremmende folie aan te brengen.

Glaswol

Glaswol heeft als voordeel dat het over algemeen zeer eenvoudig op maat te snijden is. Heb je bijvoorbeeld onregelmatige gordingen dan is glaswol een uitstekende optie. Glaswol is zelfklemmend product en is daarnaast zeer eenvoudig te verwerken. Als je glaswol gaat gebruiken, moet je eerst een dampdoorlatende folie aan het dakbeschot bevestigen, vervolgens breng je de glaswol aan en sluit je af met een dampremmende folie. Let op: als je een vochtige ruimte, bijvoorbeeld een badkamer, gaat isoleren, dan sluit je niet af met een dampremmende folie, maar sluit je wel af met een dampdichte folie.

Waarom een dak isoleren?

Door een dak te isoleren houd je de warmte in huis. Isolatie houdt het warmteverlies vanaf de verdiepingen tegen. Hiermee bespaar je tot wel 30% op je energiekosten. Dit komt jaarlijks al snel uit op een besparing van honderden euro's. Daarnaast kun je de ruimte onder het dak ook nog eens benutten als extra slaapkamer doordat de temperatuur constant zal blijven.

Damp-open of dampdicht

Een van de belangrijkste eigenschappen die je vooraf moet vaststellen is of je dak dampopen of dampdicht is. In de meeste gevallen is een schuin hellend dak met dakpannen damp-open. Dit houdt in dat vocht dat zich in een pand bevindt de mogelijkheid heeft om via de constructie naar buiten te kunnen. Een plat dak met dakbedekking is over het algemeen dampdicht.

Minimale isolatiewaarde

Daarnaast bepaal je de minimale isolatiewaarde die je wil bereiken. De mate waarin een woning goed geïsoleerd is en dus zo min mogelijk warmte verliest wordt uitgedrukt in een waarde; de Rc-waarde. Volgens het Bouwbesluit 2012 moeten de daken van nieuwbouwwoningen een minimale Rc-waarde hebben van 6,0 m2K/W. Renovatieprojecten moeten minimaal 3,5 m2K/W halen. De Rd-waarde geeft het vermogen aan van een isolatiemateriaal om het doorlaten van warmte tegen te gaan. Koop je dus een isolatiemateriaal dat een Rd-waarde bezit van 3,5 m².K/W, dan betekent dit niet automatisch dat je voldoet aan de eisen van het bouwbesluit. 

Isoleren aan de binnenzijde

In verreweg de meeste gevallen kun je het beste aan de binnenkant isoleren. Het grote voordeel hiervan is, is dat je dat je de dakbedekking of dakpannen niet hoeft te verwijderen.

Binnenkant van je dak isoleren

Hoe moet je de binnenkant van een dak isoleren? Aan de binnenkant van het dak is er voldoende ruimte voor extra isolatie, dan kan je de bestaande isolatielaag en afwerking laten zitten en daartegen een extra laag isolatie aanbrengen. De bestaande laag is meestal dampremmend, werk de nieuwe laag daarom af met klimaatfolie en gipsplaten of schroten. 

Isoleren aan de buitenzijde

Moet je toch aan de buitenkant isoleren, omdat je bijvoorbeeld ruimtegebrek hebt aan de binnenzijde van jouw woning, dan is eigenlijk de enige optie de PIR-plaat. Deze isolatieplaat is goed beloopbaar en daarom ook uitermate geschikt voor platte daken. Uiteraard kan de PIR-plaat ook gebruikt worden voor hellende daken met dakpannen. Als je de PIR-plaat gebruikt om je dak aan de buitenkant te isoleren, moet je deze uiteraard wel afdekken met dakpannen of andersoortige dakbedekking.

Ruimte

De ruimte die je hebt is ook een belangrijk aspect bij het bepalen welke isolatie het meest geschikt is. Is de balk van de gording vrij dik, dan kun je over het algemeen af met een goedkopere isolatie, aangezien je ruimte hebt voor meerdere lagen. Is de balk smaller, dan heb je minder ruimte, en moet je dus een isolatiemateriaal kiezen dat een hogere Rd-waarde heeft. 

Wat levert het mij op?

Dakisolatie wordt door veel experts gezien als de beste isolatie-investering voor je huis. Tenminste, als je dak nog niet geïsoleerd is. Regelmatig komt voor dat een dak wel geïsoleerd is, maar dat dit niet voldoende is gedaan. Er kan in zo’n situatie voor gekozen worden om eerst andere delen van het huis te isoleren voordat de isolatie in het dak vervangen wordt.

Wat kost dakisolatie?

Het dak isoleren van een gemiddelde woning kost als je het zelf doet ongeveer €1.000 euro aan materialen. Als je bedenkt dat je ongeveer €500 euro per jaar bespaard aan energie, kun je begrijpen dat het zeker lonend is om je dak te isoleren. Besteed je het isoleren van het dak uit, dan ben je ongeveer €5.000 euro kwijt, terwijl een handige klusser het dak ook prima zelf kan isoleren. In het kort heb je als je het dak zelf isoleert een terugverdientijd van 2 jaar, en als je het uitbesteed van ongeveer 10 jaar.