Jeuk voorkomen bij isolatie glaswol

Jeuk voorkomen bij isolatie glaswol

Glaswol wordt op veel plekken in verschillende vormen gebruikt als isolatiemateriaal of lichtgewicht bouwmateriaal. Dit wordt gebruikt voor zowel industriële doeleinden als in huis. Als je ermee werkt dan kunnen er glaswol-splinters in je huid blijven steken die irritatie en jeuk kunnen veroorzaken bij het isoleren. Als je regelmatig of af en toe in aanraking komt met glaswol, dan zul je met dit probleem te maken krijgen. Door de juiste maatregelen te nemen kun je jeuk voorkomen bij de isolatie van glaswol.

Maatregelen om comfortabel te werken

Door de volgende aantal stappen te ondernemen voorkom je zo goed mogelijk dat je jeuk oploopt door de glaswol-splinters:

  1. Ventileer de ruimte indien mogelijk.
  2. Gebruik een stofzuiger voor het schoonmaken van de werkplek.
  3. Voer afval af volgens de lokale voorschriften.
  4. Gebruik een veiligheidsbril bij werkzaamheden boven het hoofd.
  5. Bedek de huid en gebruik een mondkapje in niet-geventileerde ruimtes.
  6. Spoel je handen na het werken af moet koud water.

Waarom jeukt sommige glaswol wel en andere niet?

Supafil en andere glaswolproducten van Knauf Insulation jeuken nooit en andere wel. Hoe komt dat? Glaswolvezels worden vermengd met een bindmiddel voor gebruik in platen en rollen. Bij glaswol met een gele kleur bevat het bindmiddel fenol-formaldehyde, een stof die een allergische reactie kan veroorzaken. Supafil bevat geen bindmiddel en veroorzaakt dus nooit een allergische reactie.

Tips & waarschuwingen

  • Door je werkkleding los van andere kleding te wassen voorkom je dat de glasvezels op andere kleding terecht komt. Hierdoor verspreiden de glasvezels zich niet.
  • Neem zo snel mogelijk nadat je aan glaswol blootgesteld bent een koude of lauwe douche. Dit moet je ook doen als je geen last van irritatie of jeuk hebt. Het nemen van een koude douche zal helpen om alle vezels die op je huid liggen, maar nog geen irritatie veroorzaken, weg te spoelen. Door een warm water gaan je poriën meer openstaan waardoor er glasvezeltjes in je huid kunnen komen, wat zorgt voor lichte irritatie.
  • Van de symptomen die veroorzaakt worden door het in aanraking komen met glaswol zul je normaal niet lang last hebben, en de meeste mensen hoeven zich geen zorgen te maken als ze er af en toe mee in aanraking komen. Als je echter regelmatig met glaswol werkt of eraan blootgesteld wordt, dan moet je extra voorzichtig zijn. Lees alle veiligheidsinformatiebladen die je bij de glaswol krijgt en raadpleeg je huisarts als je vragen hebt of je zorgen maakt.