De beste geluidsisolatie: Welk type moet je kiezen?

Geluidsoverlast kan erg vervelend zijn. Gelukkig kun je er met isolatie iets tegen doen. Er zijn verschillende isolatiematerialen, waardoor het voor veel mensen lastig te bepalen is welk type isolatiemateriaal ze moeten kiezen. In deze blog leggen we je daarom uit welke soorten geluidsisolatie er zijn en welke geluidsisolatie waardes belangrijk zijn.

Geluidsisolatie kiezen: Wat is de geluidsbron?

Voordat je kijkt naar de beschikbare geluiddempende isolatie, is het belangrijk om te bepalen waar het geluid dat je wilt isoleren vandaan komt. Bij geluidsisolatie kun je een onderscheid maken in twee soorten geluidsbronnen:

Luchtgeluid

Luchtgeluid wordt verspreid via de lucht. Het geluid laat vervolgens de begrenzingsvlakken van de kamer trillen, wat voor geluid zorgt. Voorbeelden zijn muziek, auto’s en praten. 

Contactgeluid

Contactgeluiden ontstaan door trillingen in de constructie, die op hun beurt de lucht doen trillen waardoor er geluid is. Voorbeelden van contactgeluiden zijn voetstappen of zware vrachtwagens die voorbij rijden. 

Contactgeluid is moeilijker te bestrijden dan luchtgeluid. Het geluid verspreidt zich namelijk via trillingen in de constructie, waardoor ook de omliggende muren, plafonds en vloeren het geluid overdragen. Omdat zowel de wanden, als de vloer en het plafond isoleren vaak niet realistisch is, kiezer de meeste mensen ervoor om de belangrijkste vloer, wand of plafond te isoleren. Hiermee wordt het contactgeluid gedeeltelijk gedempt. Luchtgeluid is makkelijker tegen te gaan, door de aangrenzende muur, wand of plafond te isoleren. 

Welk materiaal dempt geluid?

Geluidwerend materiaal is er in vele soorten. Er is isolatiemateriaal beschikbaar, dat erop gericht is om geluid tegen te gaan. Het merk Knauf heeft hiervoor verschillende materialen in het assortiment. Zoals:

  • Knauf Ultracoustic 
  • Knauf Acoustifit 
  • Knauf MW 35 
  • Knauf Rock4All

Met uitzondering van Knauf Rock4All gaat het hier om glaswol geluidsisolatie. Het Knauf Rock4All assortiment bestaat uit steenwol platen. Deze kun je onder andere gebruiken voor het isoleren van spouwmuren, daken en voorzetwanden. Niet alleen geven ze thermische isolatie, ze zijn bij uitstek ook voor geluidsisolatie te gebruiken. 

Wat is beter: glaswol of steenwol?

Zacht isolatiemateriaal werkt beter dan harde isolatieplaten zoals PIR geluidsisolatie of EPS. Dit komt omdat zacht isolatiemateriaal een open structuur heeft, wat geluid beter absorbeert. Steenwol heeft dan weer een betere geluidsisolatie dan glaswol. Dit geldt echter niet per se voor de akoestische glaswol isolatiematerialen van Knauf, omdat deze erop zijn gericht om geluid tegen te gaan. 

Lees hier meer over het verschil tussen glaswol en steenwol.

Naast akoestische isolatiematerialen is er natuurlijk ook standaard isolatiemateriaal. Wanneer ongewenst geluid bestrijden niet je hoofddoel is, dan kun je hier ook gebruik van maken. Elk isolatiemateriaal isoleert namelijk in meer of mindere mate geluid.

Welke waarde voor geluidsisolatie?

De mate waarin een materiaal geluid kan isoleren wordt over het algemeen aangegeven met de geluidreductiewaarde Rw in decibel. Hierbij geldt hoe hoger de R-waarde, hoe beter de geluidsisolatie. Een Rw van 40 dB zorgt ervoor dat bij een luchtgeluid van 60 dB binnen slechts 20 dB hiervan te horen is.