pir isolatie de voor- en nadelen

PIR isolatie is een type isolatie dat de laatste jaren steeds populairder is geworden. Dit komt omdat het meerdere voordelen heeft ten opzichte van andere soorten isolatie, zoals glaswol of cellulose. In dit artikel vertellen we je wat PIR is, voor welke toepassing het geschikt is en bekijken we alle voor- en nadelen van PIR-isolatie. Zo kun je makkelijk beslissen of isoleren met PIR de juiste keuze is voor jou!

Wat is PIR isolatie?

PIR, of polyisocyanuraat, is een kunststof materiaal dat wordt gemaakt van stijf polyurethaan. Tijdens het productieproces van PIR ontstaan er harde schuimstoffen met gesloten cellen, die een schuimisolatie vormen. PIR platen zijn hebben vaak een dampdichte laag, waardoor je niet hoeft te werken met een dampscherm of damp open folie. Verder heeft PIR isolatie een goede thermische eigenschappen, wat betekent dat PIR isolatieplaten een hoge isolatiewaarde hebben. De isolatiewaarde van PIR platen ligt op 0,022-0,025W/mK, waardoor de platen te gebruiken zijn voor verschillende toepassingen. Zo kun je PIR platen gebruiken voor het isoleren van muren, daken, vloeren en plafonds. PIR isolatie is verkrijgbaar in diverse merken waaronder Recticel en Kingspan.

Belangrijke eigenschappen van PIR isolatie

Bij het kiezen van passend isolatiemateriaal is het essentieel om naar de eigenschappen van de soort isolatie te kijken. De belangrijkste eigenschappen van PIR isolatie zijn in de onderstaande tabel gezet.

 Isolatiewaarde Lambdawaarde Warmteopslagcapaciteit
Hoog 0.019 - 0.027 W/mK 1.200 J/kgK

Volumemassa PIR Diffusieweerstand Brandklasse
30 kg/m3 60-80 B, S2, d0

De lambdawaarde van PIR isolatie is erg laag, wat erg positief is. Hoe lager de lambda waarde, hoe minder warmte er verloren gaat via de isolatieplaat. Daarnaast hebben PIR platen een hoge warmteopslagcapaciteit, wat inhoudt dat er meer warmte door de platen wordt opgeslagen. De diffusieweerstand laat zien hoe dampremmend het materiaal is. In dit geval geldt, hoe hoger de diffusieweerstand, hoe meer dampremmend het materiaal is. PIR platen hebben vaak een tweezijdige aluminiumlaag, waardoor het materiaal zeer dampremmend is. Goedkoopisolatiemateriaal.nl heeft een ruim assortiment PIR isolatiemateriaal waaronder de PIR 2-zijdig aluminium platen. Deze platen hebben een tweezijdige aluminiumlaag waardoor het materiaal zeer dampremmend is.

Wil je meer weten over de isolatiewaarde van PIR? Lees er alles over in onze blog "Wat is de isolatiewaarde van PIR?".

De voordelen van PIR isolatie

PIR isolatie heeft enkele voordelen vergeleken met andere soorten isolatie:

 • Dunne en lichte platen (nemen weinig plaats in)
 • Gemakkelijk te verwerken en te snijden
 • Blijft in vorm
 • Dampdichte aluminiumfolie bekledingen
 • Duurzaam
 • Drukvast, zodat de platen niet knappen of vervormen wanneer er overheen wordt gelopen. 
 • PIR platen zijn brandveilig en krijgen vaak het label “brandwerend”. 
 • Vochtbestendig waardoor ze goed te gebruiken zijn in ruimtes zoals kruipruimtes en kelders. 

De nadelen van PIR isolatie

PIR isolatie heeft wel een paar nadelen:

 • Niet flexibel - dit kan een probleem zijn bij toepassingen waar de isolatie gebogen of gebogen moet worden, zoals rond pijpen
 • Het productieproces is niet milieuvriendelijk
 • De prijs - PIR isolatie kan tot drie keer duurder zijn dan andere soorten isolatie
 • Bij het verwerken van PIR platen heb je accessoires nodig die ook duur zijn, zoals klimaatfolie

Prijs PIR isolatieplaten

Zoals eerder genoemd zijn PIR isolatieplaten vaak vrij duur, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. In het assortiment van Goedkoopisolatiemateriaal.nl is PIR isolatie al vanaf €8,52 p/m² verkrijgbaar. Hieronder een overzicht van onze goedkoopste PIR isolatie per soort.

 PIR isolatie Prijs p/m²
Pak PIR Recticel Eurofloor €8,52
PIR Gips 40mm €23,53
PIR OSB 40mm €35,84

Waarom PIR isolatie kiezen?

Er zijn al vele voordelen genoemd van PIR. Zoals de hoge isolatiewaarde en de dampremmende eigenschap. Dit maakt PIR isolatie ideaal voor constructies die nog niet dampdicht gemaakt zijn. Met PIR platen kun je deze constructies gemakkelijk dampdicht maken. De situatie heeft veel invloed op je keuze van isolatiemateriaal. Bij het isoleren van bijvoorbeeld een plat dak kan PIR een goede uitkomst zijn, maar bij een kleine ruimte met veel buizen kan het minder geschikt zijn. PIR platen zijn namelijk vormvast en niet flexibel.

PIR platen voor verschillende toepassingen

Zoals eerder benoemd, kun je PIR platen voor verschillende toepassingen gebruiken. Omdat de platen dun zijn, maar wel een hoge isolatiewaarde hebben, zijn ze erg geschikt om te gebruiken in ruimtes waar weinig ruimte is. Hierbij kun je denken aan kruipruimtes, vloeren, maar ook platte daken. Daarnaast kun je PIR platen ook inzetten bij het isoleren van spouwmuren en zolders.


Afhankelijk van de situatie kan voor hoge isolatiewaarde PIR isolatie een beter keuze dan andere isolatiematerialen. Toch is het belangrijk de voor- en nadelen van PIR isolatie af te wegen voor je een beslissing neemt. Heb je nog vragen over PIR isolatie of andere isolatiematerialen? Neem gerust contact op met ons!

Benodigdheden voor het plaatsen van PIR platen

Het bevestigen van PIR platen is geen moeilijke taak. Per toepassing kan het verschillen hoe de PIR platen bevestigd moeten worden. Natuurlijk heb je voor het bevestigen van PIR platen verschillende toebehoren nodig. Als eerste is het handig om een isolatiemes te hebben waarmee je de PIR platen kun snijden. Kies bijvoorbeeld voor het Knauf isolatiemes waarmee je PIR platen makkelijk op maat kunt snijden. Vanzelfsprekend heb je ook iets nodig waarmee je de PIR platen kunt bevestigen. Je kunt ervoor kiezen om je PIR platen vast te maken met schroeven of isolatielijm. Kies je voor isolatielijm, dan moet je ervoor zorgen dat de randen en het midden van de plaat voorzien zijn van lijm. Alleen op die manier kunnen de platen goed hechten. Je kunt er ook voor kiezen om de platen zowel met lijm als schroeven te bevestigen, zodat je zeker weet dat de platen goed blijven zitten.

PIR platen bevestigen

Zoals eerder benoemd kun je PIR platen gebruiken voor verschillende toepassingen. Wil je bijvoorbeeld een hellend dak isoleren met PIR platen? Bekijk dan onze stap-voor-stap gids met hoe je dat het beste kunt doen.

Het plaatsen van PIR platen is in de basis hetzelfde. Er zijn een aantal stappen die je altijd moet doorlopen, wil je PIR platen bevestigen.

 • Als eerste controleer je of het oppervlakte wat je gaat isoleren, nog in goede staat is. Is dit niet het geval, dan moet je het oppervlakte zo aanpassen zodat je er isolatiemateriaal op kunt plaatsen.
 • Kijk of er al isolatiemateriaal aanwezig is en, of dit nog bruikbaar is. Is dat niet het geval, dan moet je het oude isolatiemateriaal verwijderen.
 • Vervolgens meet je goed het oppervlakte wat geïsoleerd moet worden.
 • Koop de juiste hoeveelheid isolatiemateriaal met de nodige toebehoren.
 • Snijd de isolatieplaten met een isolatiemes of een zaag in het juiste formaat.
 • Vervolgens bevestig je de isolatieplaten met lijm of schroeven op het oppervlak.
 • Als laatste zorg je ervoor dat je alle naden afdicht met aluminium tape of PUR schuim.

Wil je meer informatie over het plaatsen van PIR platen? Lees dan onze blog “PIR platen bevestigen”.

PIR platen kopen bij Goedkoopisolatiemateriaal

Ga je PIR isolatie gebruiken om mee te isoleren? Bij Goedkoopisolatiemateriaal kun je gemakkelijk PIR platen bestellen in onze webshop. Heb je vragen over PIR of is het toch niet helemaal wat je zoekt? Bekijk onze andere isolatiematerialen of neem contact met ons op. Wij helpen je graag met het vinden van het beste isolatiemateriaal voor jouw situatie.