Het isoleren van je schuur is ideaal om er een comfortabele werkplek van te maken, maar ook om er een droge en vorstvrije opslagruimte mee te creëren. Het gebruiksdoel van de schuur heeft invloed op welk isolatiemateriaal het beste is. Wil je van de schuur in je tuin bijvoorbeeld een werkruimte maken of is het de bedoeling om het tuinmeubilair in de winter tegen vocht en vorst beschermen? De thermische isolatie speelt dan uiteraard een belangrijke rol. Ben je van plan om muziek te maken in de schuur dan is het voor de buren prettig dat je bij het isoleren van je schuur ook rekening houdt met geluidsisolatie. Wil je jouw schuur isoleren dan zijn er afhankelijk van het gebruiksdoel zowel voor de vloer als voor het dak en de wanden uiteenlopende isolatiematerialen beschikbaar.
Waarom een schuur isoleren?
Er zijn verschillende redenen waarom het aan te raden is een schuur te isoleren. Een niet-geïsoleerde schuur is vaak een ruimte waar vocht alle ruimte krijgt om binnen te komen. Bijvoorbeeld via het dak, maar ook via de wanden en de vloer. Zet je bijvoorbeeld tuinmeubels in de winter in de schuur dan loop je het risico met optrekkend vocht te maken te krijgen. Het thermisch isoleren van je schuur is belangrijk om tuinmeubels en andere spullen op een droge en vorstvrije manier te bewaren. Door voor thermische isolatie van je schuur te kiezen, zorg je voor bescherming tegen allerlei weersinvloeden.
De binnenzijde van de schuur blijft door isolatie niet alleen droger, maar ook warmer. Je hebt afhankelijk van het gebruiksdoel van de ruimte zelf invloed op de gewenste mate van thermische isolatie door met het isolatiemateriaal rekening te houden. Wil je de schuur ombouwen tot thuiswerkruimte dan speelt het comfort natuurlijk een belangrijke rol. Vaak zorgt thermische isolatie overigens ook voor akoestische isolatie van de schuur. Dit laatste is uiteraard ook belangrijk als je bijvoorbeeld in de schuur allerlei gereedschappen en machines gebruikt die lawaai maken of als je in de schuur een muziekinstrument wilt bespelen en de buren niet tot overlast wilt zijn.
- Bescherming tegen weersinvloeden
- Droge en vorstvrije schuur creëren
- Meer warmte en comfort
- Geluidsoverlast tegengaan
Welk isolatiemateriaal voor het isoleren van je schuur?
Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar om je schuur mee te isoleren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om EPS isolatieplaten te gebruiken net als PIR platen. Daarnaast zijn er opties om glaswol of steenwol te gebruiken net als dat isolatiefolie geschikt is als isolatiemateriaal voor een schuur. Op het gebied van het thermisch isoleren van je schuur zijn EPS isolatieplaten bijvoorbeeld heel geschikt en voor akoestische isolatie is glaswol populair om toe te passen. Uiteraard is het van belang om met de R-waarde rekening te houden als je isolatiemateriaal koopt. De R-waarde bepaalt bij het isolatiemateriaal de warmteweerstand per m². Als je de schuur wilt isoleren om je spullen droog en vochtvrij op te slaan dan is een hoge R-waarde minder van belang dan wanneer je de schuur tot thuiswerkplek omtovert.
- EPS isolatieplaten
- PIR platen
- Glaswol
- Steenwol
- Isolatiefolie
EPS isolatieplaten
EPS isolatieplaten voor de schuur zijn gemaakt van piepschuim en geschikt voor thermische isolatie. Gebruik je de schuur als werkplaats en bestaat er door het type werkzaamheden een risico op brandgevaar? In dat geval is het in verband met de brandbaarheid van piepschuim aan te raden om voor de afwerking brandwerende gipsplaten toe te passen. EPS isolatieplaten voor de schuur zijn licht van gewicht en gemakkelijk te bewerken, zoals om de platen op maat te snijden of te zagen. EPS kenmerkt zich door de combinatie van lucht (98%) en piepschuimkorrels en door deze combinatie is de schuur optimaal beschermd tegen vocht en schimmels. EPS vloerisolatieplaten zijn perfect voor vloerisolatie in de schuur.
PIR platen
PIR platen voor het isoleren van de schuur bestaan uit kunstschuim met harde eigenschappen. PIR isolatie heeft als voordeel over een hoge isolatiewaarde te beschikken. Bij een uitvoering van deze platen met een dampwerende laag is er bovendien sprake van een uitstekende bescherming tegen vocht. Dat is dus onder meer handig als je van plan bent om de schuur in je tuin om te toveren tot een wellnessruimte met sauna en douche. PIR platen zijn zowel geschikt om het dak van een schuur te isoleren als voor de isolatie van de muren en vloeren. Er zijn verschillende hoogwaardige soorten PIR platen te verkrijgen, zoals PIR met gipsplaten, PIR met OSB beplating en PIR van Knauf. Denk er daarnaast goed over na dat je bij veel schuren niet alleen de wanden moet isoleren, maar ook het dak. Dit doe je onder andere met plat dak isolatie.
Glaswol
Glaswol is te perfect om te gebruiken voor bijvoorbeeld oppervlakken van schuren die oneffenheden vertonen. De structuur van glaswol is namelijk los en het materiaal laat zich wat dat betreft gemakkelijk verwerken. Een ander voordeel is dat glaswol toe te passen is voor een combinatie van thermische en akoestische isolatie van je schuur. Bovendien beschikt glaswol over brandwerende eigenschappen.
Steenwol
Bij het isoleren van een schuur is het eveneens mogelijk om steenwol te gebruiken. Bijvoorbeeld bij de isolatie van een houten schuur, is het gemakkelijk om steenwolplaten toe te passen. Het voordeel van steenwol is dat het materiaal over brandwerende kenmerken beschikt en een lange levensduur heeft. Bovendien is er sprake van een hoge isolatiewaarde en is er sprake van dampopen eigenschappen. Steenwol voorziet verder in thermische en akoestische schuurisolatie en is te gebruiken voor het isoleren van wanden en vloeren.
Isolatiefolie
Isolatiefolie is onder meer geschikt om toe te passen in kleine schuren. Dit materiaal heeft maar een beperkte dikte van enkele centimeters en neemt daardoor maar weinig ruimte in beslag. Isolatiefolie is geschikt om je schuur thermisch te isoleren. Bij het verwerken van isolatiefolie is het belangrijk zorgvuldig te werk te gaan, want dit materiaal is kwetsbaar en er bestaat wat dat betreft risico op beschadiging met een lek tot gevolg.
Wand, vloer of dak van de schuur isoleren
Bij het isoleren van een schuur is het mogelijk om de muren te isoleren, maar ook de vloer en het dak. EPS platen zijn bijvoorbeeld geschikt voor vloerisolatie van een houten schuur met een laagdikte tussen 5 en 10 cm. Het is belangrijk om hierbij dampwerende folie aan te brengen en de EPS vloerisolatieplaten zijn te voorzien van een definitieve vloerafwerking. Bij het dak van een schuur ligt de voorkeur vaak bij het isoleren van buitenaf. Het isolatiemateriaal komt in dat geval onder de dakbedekking en boven het dakbeschot te liggen.
Wil je liever van binnenuit het dak van de schuur isoleren, zoals bij een houten schuur? In dat geval is het net als bij de vloer belangrijk om dampremmende folie aan te brengen en isolatiemateriaal met een dikte van 3 tot 5 cm te gebruiken. De isolatie van wanden van de schuur is onder meer uit te voeren met kant-en-klare PIR platen, die als voorzetwandisolatie worden aangebracht. Het is afhankelijk van het gebruiksdoel niet altijd nodig om zowel de wanden als de vloer en het dak te isoleren. Bij het isoleren van een schuur verdient het in elk geval de voorkeur de muren van isolatie te voorzien. Dit omdat de wanden nu eenmaal het grootste oppervlak van de schuur beslaan.
Wat zijn de kosten van een schuur isoleren?
De kosten van het isoleren van een schuur zijn afhankelijk van meerdere factoren. Wil je bijvoorbeeld alleen de wanden isoleren of ook de vloer en het dak van de schuur? Het totale te isoleren oppervlak heeft invloed op de kosten net als het type isolatie dat je kiest. Glaswol en steenwol hebben een andere prijs per m² dan bijvoorbeeld EPS isolatieplaten en PIR platen. Daarnaast heb je de keuze om je schuur zelf te isoleren of het uit te besteden. Je kan gemakkelijk op de kosten besparen door zelf je schuur te isoleren. Bovendien is het een doe-het-zelf klus die met het volgen van de juiste stappen relatief gemakkelijk is uit te voeren.