pir isolatie de voor- en nadelen

PIR isolatie is een type isolatie dat de laatste jaren steeds populairder is geworden. Dit komt omdat het enkele voordelen heeft ten opzichte van andere soorten isolatie, zoals glaswol of cellulose. In dit artikel bekijken we de voor- en nadelen van PIR-isolatie, zodat u kunt beslissen of het de juiste keuze is voor u!

Wat is PIR isolatie?

PIR, of polyisocyanuraat, is een soort schuimisolatie die gemaakt is van stijf polyurethaan. PIR isolatie heeft een hogere thermische weerstand dan andere soorten isolatie. Dit betekent dat het een betere isolatiewaarde voor je huis kan bieden. Het kan gebruikt worden in allerlei toepassingen, zoals muren, daken, vloeren en plafonds, maar is ook geschikt als PIR spouwmuur isolatie. PIR isolatie is verkrijgbaar in diverse merken waaronder Recticel en Kingspan.

Belangrijke eigenschappen van PIR isolatie

Bij het kiezen van passend isolatiemateriaal is het essentieel om naar de eigenschappen van de soort isolatie te kijken. De belangrijkste eigenschappen van PIR isolatie zijn in de onderstaande tabel gezet.

 Isolatiewaarde Lambdawaarde Warmteopslagcapaciteit
Hoog 0.019 - 0.027 W/mK 1.200 J/kgK

 

Volumemassa PIR Diffusieweerstand Brandklasse
30 kg/m3 60-80 B, S2, d0

 

Zoals te zien is, is de lambdawaarde van PIR isolatie erg laag. Dit is goed, want hoe lager de waarde, hoe minder warmte er verloren gaat. Daarnaast hebben PIR platen een hoge warmteopslagcapaciteit. Hoe hoger, hoe meer warmte opgeslagen wordt. Ook heeft PIR isolatie een hoge diffusieweerstand. Hoe hoger de diffusieweerstand, hoe meer dampremmend het materiaal is. PIR heeft een ruim assortiment waaronder de PIR 2-zijdig aluminium platen. Deze platen hebben een tweezijdige aluminiumlaag waardoor het zeer dampremmend is.

De voordelen van PIR isolatie

PIR isolatie heeft enkele voordelen vergeleken met andere soorten isolatie:

  • Dunne en lichte platen (nemen weinig plaats in)
  • Gemakkelijk te verwerken en te snijden
  • Blijft in vorm
  • Dampdichte aluminiumfolie bekledingen
  • Duurzaam

De nadelen van PIR isolatie

PIR isolatie heeft wel een paar nadelen:

  • Niet flexibel - dit kan een probleem zijn bij toepassingen waar de isolatie gebogen of gebogen moet worden, zoals rond pijpen
  • Het productieproces is niet milieuvriendelijk
  • Vrij duur - PIR isolatie kan tot drie keer duurder zijn dan andere soorten isolatie
  • Bij het verwerken van PIR platen heb je accessoires nodig die ook duur zijn, zoals klimaatfolie

Prijs PIR isolatieplaten

Zoals eerder genoemd zijn PIR isolatieplaten vaak vrij duur, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. In het assortiment van Goedkoopisolatiemateriaal.nl kunt u PIR isolatie kopen al vanaf €8,52 p/m². Hieronder een overzicht van onze goedkoopste PIR isolatie per soort.

 PIR isolatie Prijs p/m²
Pak PIR Recticel Eurofloor €8,52
PIR Gips 40mm €23,53
PIR OSB 40mm €35,84

 

Waarom PIR isolatie kiezen?

Er zijn al vele voordelen genoemd van PIR. Zoals de hoge isolatiewaarde en de dampremmende eigenschap. Dit maakt PIR isolatie ideaal voor constructies die nog niet dampdicht gemaakt zijn. Met PIR platen kunt u deze constructies gemakkelijk dampdicht maken. De situatie heeft veel invloed op uw keuze. Bij het isoleren van bijvoorbeeld een platdak kan PIR platdakisolatie een goede uitkomst zijn, maar bij een kleine ruimte met veel buizen kan het minder geschikt zijn. PIR platen zijn namelijk vormvast en niet flexibel.

Afhankelijk van de situatie kan voor hoge isolatiewaarde PIR isolatie een beter keuze dan andere isolatiematerialen. Toch is het belangrijk de voor- en nadelen van PIR isolatie af te wegen voor je een beslissing neemt. Heeft u nog vragen over PIR? Of andere isolatiematerialen? Neem gerust contact op met ons!