Glaswol of steenwol

Glaswol of steenwol?

Glaswol of steenwol, wat is het verschil en welke heeft u nodig voor uw volgend project? Glaswolisolatie is verkrijgbaar in dekens (rollen), omdat deze rollen flexibel zijn worden oneffenheden goed opgevangen. Steenwolisolatie is te verkrijgen is in platen. Door de sterke vezels hebben de isolatieplaten een goede stijfheid. De platen sluiten onderling goed aan door de in elkaar grijpende vezels. Beide zijn makkelijk te plaatsen voor een doe-het-zelver.

Wat is het verschil tussen glaswolisolatie en steenwolisolatie

Zowel glaswol als steenwol isolatie wordt gebruikt als thermische (voor warmte) en akoestische (voor geluid) isolatie. Dit wordt toegepast in daken, houten vloeren, plafonds, binnenmuren en in spouwmuren. Als het isolatiemateriaal vochtig wordt gaat de isolatiewaarde erg snel achteruit. Daarom is het bij beide soorten aan te bevelen om een dampremmende folie aan de binnenzijde te plaatsen. Het verschil tussen deze twee soorten isolatiematerialen groot. Hieronder beschrijven we de voordelen en nadelen van beide producten:

Voordelen Glaswol

 • Glaswol wordt sterk gecomprimeerd verpakt terwijl dit bij steenwol niet het geval is. Dit is voordelig voor het vervoer, de interne logistiek en het ruimtebeslag.
 • Glaswol valt minder snel uit elkaar dan Steenwol.
 • De verwerking van Glaswol is gemakkelijker dan Steenwol om de volgende redenen:
  • Glaswol kan met een mes op maat gesneden worden, bij steenwol zal je een zaag moeten gebruiken.
  • Glaswol van Knauf irriteert minder en produceert minder stof. Dit is gunstig voor de gezondheid en maakt de verwerking fijner. De verwerking van Isover Glaswol irriteert daarentegen meer dan Rockwool.
  • Glaswol is flexibeler, zowel in de dikte als de breedte. Het sluit beter aan waardoor er minder snel kieren ontstaan.
 • Glaswol is goedkoper dan Steenwol.
 • De isolatiewaarde van Glaswol is bij dezelfde dikte hoger dan bij Steenwol. Hierdoor kun je met minder ruimte betere resultaten behalen.

Voordelen Steenwol

 • Steenwol is over het algemeen zwaarder (meer kg. per m3) dan Glaswol.
 • Het smeltpunt van Glaswol ligt meestal lager dan bij Steenwol (MW35 glaswolplaten is hierop een uitzondering). Een hoger smeltpunt is positief voor de brandwerendheid.
 • Steenwol is een harder dan de glaswolplaten. Bij het stapelen in wanden zorgt dit er voor dat de platen minder snel naar beneden zakken.
 • Sommige soorten steenwol zijn zo stevig dat ze een hoge belasting kunnen opnemen. Daardoor wordt steenwol regelmatig toegepast als vloerisolatie onder een cementdekvloer, en onder dakbedekking. Glaswol is te slap voor deze toepassingen.
 • Steenwol wordt vaak gebruikt als geluidsisolatie. In de praktijk blijkt dat steenwol inderdaad een betere geluidsisolatie is dan de goedkopere soorten glaswolisolatie. Kies je echter voor MW35 of Naturoll 032, dan heb je een betere geluidsisolatie dan met de standaard steenwolplaat 210.
 

Gezondheids- en milieueigenschappen

Bij het plaatsen van isolatiemateriaal komen vezels vrij. Vooral tijdens het zagen, snijden, boren of breken van glas- en steenwol komen heel wat vezels vrij in de lucht. Deze vezels kunnen irritatie en ontsteking van de huid, de ogen en luchtwegen veroorzaken. Handschoenen en een stofbril en -masker zijn dus aan te raden. Vochtige en warme omstandigheden verhogen de kans op irritatie. Daardoor kan het isoleren van de zolder met dit materiaal in de zomer onprettig zijn. De vezels worden aan elkaar gebonden met kunstharsen die soms formaldehyde bevatten. Deze kunstharsen kunnen allergische reacties opwekken bij personen die hiervoor gevoelig zijn. [caption id="attachment_7105" align="aligncenter" width="1434"]steenwol en glaswol vergelijking Glaswol vs. Steenwol vergelijker. In de allermeeste gevallen is Knauf Naturoll de beste keuze.[/caption]
Isolatie tips